Klockan, kraven och kaoset.
Av - Ronald Åman -
Ronald Åman ”Sveriges Franz Beckenbauer” är född 1957 och spelade under sin karriär i ÖSK och Djurgårdens IF. Rolle var uttagen i Sveriges trupp vid fotbolls-VM 1978 i Argentina. Han gjorde sju A-landskamper. Idag skriver han kåserier och krönikor om fotboll och är medförfattare till boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Rolle är en av ca 550 ambassadörer i nätverket ViLirare.
I en krönika från den 7 februari bad jag Östersunds FK att visa upp de 15 miljoner som utlovats från en utländsk sponsor. Nu, under den senaste månaden, har all sportmediabevakning gått i Coronaepidemins tecken och de genomgripande konsekvenser som den får med pausade ligor och europacuper, inställda landskamper och flyttade mästerskap, både på dam- och herrsidan. Coronaviruset har gjort att i princip all fotboll tills vidare är inställd. Något Europa aldrig tidigare har upplevt.
Det innebär att det är lätt att gå under radarn som på svensk klubblagsnivå. Luften har liksom gått ur klubbarna i och med de beslut som tagits, bland annat att skjuta upp Allsvenskan. Vilket naturligtvis påverkar ekonomin. Om Östersund varit i ett parterläge i ett halvår, var kommer de att vara om ett par månader? Sannolikt med skuldrorna i mattan.
Var ska räddningen komma ifrån? Det sponsoravtal som skulle vara värt 15 miljoner kronor och som räddade Östersunds elitlicens har försvunnit under resans gång. I prognosen som presenterades inför SvFF skulle pengarna komma in under november och december 2019. Men idag – ett halvår senare – är pengarna fortfarande på villovägar. Låt oss anta att det var en fint som SvFF gick på.
När klubben för tre veckor sedan släppte sitt bokslut för 2019 står det minus 40,7 miljoner kronor på den sista raden.
Det är framför allt som intäkterna rasat. Från att ha omsatt 118 miljoner kronor år 2017 och 132 miljoner kronor år 2018 rasade de totala intäkterna till 48 miljoner kronor år 2019.
De två enskilt största förklaringarna jämfört med 2018 är, enligt årsredovisningen, uteblivna intäkter från spelarförsäljningar och spel i Europa.
I sin verksamhetsberättelse pekar klubben även på minskade publikintäkter, minskad sponsring samt att man har ett reserverat skadestånd för rättstvisten om Saman Ghoddos på 10 miljoner kronor.
Samtidigt har ÖFK inte lyckats minska sina kostnader så mycket som har krävts för att rädda resultatet. Jämfört med 2018 då man hade 123 miljoner kronor i kostnader har man endast lyckats minska kostnaderna till 99 miljoner kronor år 2019.
99 miljoner i kostnader och tidigare nämnda 48 miljoner i intäkter betyder minus 51 miljoner kronor på driften. Tack vare en återföring av en tidigare vinst på drygt 10 miljoner kronor, genom en periodiseringsfond, har ÖFK lyckats få ner förlusten till 40,7 miljoner kronor.
Klubbens revisor Jens Edlund har gett sitt utlåtande om årsredovisningen och pekar bland annat på att det finns ”betydande tvivel om bolagets förmåga att fortsätta verksamheten”. Samma Edlund har tidigare meddelats en disciplinär åtgärd av Revisionsinspektionen beroende på att han sponsrat klubben via sitt företag, samtidigt som han är revisor i ÖFK, liksom i Daniel Kindbergs privat bolag. Om Edlund är pessimistisk finns det skäl att för andra att vara det. Som den nyvalda styrelsen …
Det som skulle varit en artikel under normala förhållanden har passerat helt obemärkt: ÖFK har haft årsmöte för en vecka sedan! (Jaså, du visste inte det?)
Den nya styrelsen hade ett krav innan de accepterade sina nya uppdrag, nämligen att den gamla styrelsen i ÖFK:s elitbolag, med Maria Wilén i spetsen, sitter kvar så länge bolaget lyder under kontrollbalansräkning. Det innebär att bolagsstyrelsen ska bli kvar till 3 juni då klubben senast måste få in 21 miljoner för att återställa det egna kapitalet och inte gå i konkurs.
Det är ännu inte helt klart när de svenska serierna kommer att inledas efter Coronavirusets utbrott. Helt klart är att det finns en oro bland klubbarna om vad förskjutningen kan komma att innebära. Det finns en uppenbar risk att flera klubbar riskerar gå i konkurs eftersom det blir ett likviditetsproblem under våren, fram till matcherna drar igång.
För ÖFK måste det kännas som ett sisyfosarbete, men med den skillnaden att stenen inte behöver rullas upp för berget i evinnerliga tider, ”bara” till 3 juni. Det är drygt två månader dit. Tuffa månader i uppförsbacke.
/Ronald Åman
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Maria Degerlund » Fantastiskt att äntligen få titta på fotboll igen! : ”Min man hade för vana att alltid sms:a och fixa datum med sina gamla vänner inkl..”
-
Vera » SEXTON DRÖMMAR OM EN FINALKVÄLL I MADRID: ”Mitt 20-åriga äktenskap välsignat med fyra barn var på väg att gå sönder efterso..”
-
Tessa » Lycka är när tiden inte existerar: ”om du har problem i ditt äktenskapshem och vill ha en snabb lösning råder jag di..”
-
Ruben » Fantastiskt att äntligen få titta på fotboll igen! : ”Ruben Eva Jag och mitt ex gjorde slut för 5 månader sedan och jag var redan gr..”
-
Eline » Känns fint med seriespel igen: ”Mitt 20-åriga äktenskap välsignat med fyra barn var på väg att bryta upp efterso..”
Bloggarkiv
- ► 2020 (130)
- ► 2019 (213)
- ► 2018 (196)
- ► 2017 (239)
- ► 2016 (261)
- ► 2015 (260)
- ► 2014 (101)
Länkar
Etikettmoln
björn bettner curt einarsson rune larsson poddrepris daniel souza nicklas jönsson christian stolpe nils montan-lund viking peterson söndagskrönikören rickard johansson journalisten helgkrönikören robin gustavsson johan videll gästkrönikör tomas hermansson mästaren gästkrönikören marcus lindén tisdagskrönikören onsdagskrönikören fredrik finnebråth jimmy åkesson torsdagskrönikören måndagskrönikören fredagskrönikören joakim forsell tränaren supportern spelaren ronald åman helgkrönikör makoto asahara lördagskrönikören nörden henrik strömblad daniel collin samuel abrahamsson lisa ek gunnar persson rasmus boman thorbjörn friberg bosse petersson ingela armbro sladjan osmanagic