Den utopiska framtidens fotbollslag

Av Joakim Forsell

Malmöbo med en dröm om att kunna leva på fotbolls-journalistik. Självutnämnd expert på danska Superligan med ett hjärta som brinner för att fotbollen, och världen, borde bli mer jämlik och snäll.

Det sägs att en inte kan, eller får, byta favoritlag i vuxen ålder. Men att skaffa sig ett extra måste väl vara okej? Vad som behövs för att just du ska hitta ett lag vet du bara själv. Men ett tips, om du månar om framtiden, är för köttfria måndagar och inte tror att den globala uppvärmningen är ett påhitt, kommer här.
 

Etiketter: joakim forsell

Tänk dig en klubb som funnits sedan 1889. I över hundratjugo år kämpandes i de lägre engelska divisionerna. Fotbollen utvecklas med tiden. Premier League införs, tv-pengar betalas ut men i periferien händer ingenting. I Nailsworth, ett par mil från gränsen till Wales, står tiden stilla. Här lever den gamla fotbollstraditionen kvar.

Plötsligt kommer en nybliven multimiljonär in, köper upp klubben och den nya fotbollsvärlden kommer till staden. Egentligen en historia som utspelas och utspelats på mängder av platser i Europa de senaste decenniet. Det speciella i Nailsworth är att multimiljonären är vegan och har tjänat sina pengar på miljövänlig el.

Forest Green Rovers är den första helt veganska proffsklubben. Inför den här säsongen tog klubben sig upp i League two och är därmed en del av The Football League. Efter närmare undersökning visar det sig att klubben gör så mycket rätt att jag i princip skulle kunna utnämna den till världens bästa fotbollsklubb.

- Under matchdagar serveras endast vegansk mat.
- Gräsmattan på arenan The New Lane vattnas med insamlat regnvatten.
- Det finns planer på att bygga en helt ny arena, helt tillverkad i trä.
- Alla anställda kör elbilar.
- Spelar med Sea Shepards logotyp på tröjorna.

För mig är det uppfriskande med en klubb som tänker på framtiden och värdesätter planeten vi bor på.

Givetvis finns det saker nya ägaren Dale Vince gjort som kan ifrågasättas. Precis som Cardiff Citys fans för ett par år sedan fick vänja sig vid nya matchtröjor och klubbemblem har supportrarna i Nailsworth fått anpassa sig. Klubbens matchtröjor gick från Newcastlerandiga till Limegröna. Av en händelse har företaget som gjort Dale Vince rik samma limegröna färg som bas.

Här har framgång kommit med den nya ägaren och staden med drygt 5000 invånare har fått världens blickar på sig. Det har gjort det lättare för fansen att acceptera förändringarna.

Jag har en utopisk tanke om att klubben ska kunna påverka den stora fotbollsvärlden. Men att det skulle hända känns tyvärr osannolik. Att den behövs, är viktig och står i framkant råder det dock inga tvivel om.

Fotboll är fint men vi kan inte acceptera vad som helst. Att klubbar styrs av diktaturer, inte tänker på lokalbefolkning eller klimat är oacceptabelt. Därför borde fler klubbar och rika ägare rikta ögonen mot Forest Green Rovers och tänka på vad just de kan göra för att hjälpa samhället.

Nästa gång jag åker till England är det definitivt för att besöka Nailsworth och min nya favoritklubb. Matchtröja och halsduk är redan på väg med posten.

/Joakim Forsell

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln