PR-maskinist eller problemlyftare?

Av - Jimmy Åkesson -

Om januari för gemene man är en tid med stram budget och ett lågt liggande efter jul- och nyårsfirande så trummade fotbollsåret igång med höga växlar direkt. En av de som la in femman direkt är en som alltid velat göra sin röst hörd.
 

Etiketter: jimmy åkesson

I ena ringhörnan en Zlatan Ibrahimovic vars karriär närmar sig ett slut som han själv kanske inte vågar erkänna. Visst har han under de senaste åren lanserat både det ena och andra och fortsatt bygga myten om sig själv. Efter comebacken petade han återigen spotlightsen åt sitt håll för att övertyga världen om att han var tillbaka på allvar. Så gick det ett par veckor, det pratades om ett bakslag och så riktades ljusen mot schismen mellan José Mourinho och Antonio Conte. I andra ringhörnan – en motståndare som kanske inte riktigt uppfattade att de var motståndare – svensk media. När Zlatan inför franska Canal+ vände upp gamla stenar och kastade både anklagelser och fräna ord uppkom den bubblade ilskan från ett liv där han slagits för allt han är värd för att nå till den världstopp han trots allt suttit på.

Att klyschigt älska eller hata honom kan mycket väl stämma in. Det finns liksom ingenting mittemellan. Zlatan i folkets ögon är det ena eller det andra.

I samma resonemang som att en riktig kung aldrig säger att han är kung har Zlatan hela tiden bestämt att det är han som bär kronan. Om vi kan säga emot honom? Nä. Elva guldbollar säger sitt. Ligatitlar och topplaceringar i tre av Europas största ligor likaså. Flest mål i landslaget. Ni kan det där – ni vet vad han har gjort. Zlatan vet vad han har gjort. Ändå måste han påpeka det. Inte för de redan frälsta. Utan för de som fortfarande inte är på hans sida. En vinnare vill vinna allt. En vinnare vill övertyga alla som inte trott på honom. Alla som inte tror på honom.

Är det ytterligare ett sätt för honom att påminna oss om att han fortfarande finns? Att provocera fram rubriker om hans egen storhet? Eller handlar det om en inbyggd överlevnadsinstinkt som kommer fram så fort det börjas prata om relationen med svenska medier?

En personlig vendetta som Zlatan kunde ha släppt för längesen men som han alltid kommer att driva framåt. En fortsatt agenda att bevisa att du kan ta dig till toppen oavsett bakgrund trots ett tio gånger så hårt arbete. Och där ligger en annan väldigt viktig sak. Att han skulle försvarats av medier även om han så rånade en bank om han hetat någonting annat än Ibrahimovic är såklart en överdrift – men han pekar på problem som han tampats med under hela sin uppväxt och hela sin karriär. Jag tror inte han kommer sluta att prata om det förrän det är löst. För det verkar vara så han fungerar. Det borde vi ha lärt oss.

Att det sker just här och nu går att sätta i en PR-kontext och kanske är det därför det känns lite konstigt. Allting det senaste halvåret har varit ett välpolerat maskineri med en minutiös dramaturgi.

Om det är så, så har han i alla fall lyckats. Om han vill lyfta fram ett problem så har han nått fotbollsvärldens alla hörn. Det smattras på tangenter och det tyckts och tänks. Zlatan Ibrahimovic berör – även när han inte spelar fotboll.

/Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

AKTUELLT JUST NU

Anmälan till Fotbollskollot 2018 är nu öppen

Anmälan till Limpar camp 2018 är nu öppen

Medlemskap i ViLirare for Friends

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln