Bromma - Libreville

Av måndagskrönikör - Jimmy Åkesson

Medan Europamästerskapen drar de stora blickarna och de stora spelarna mitt under sommarmånaderna vart fjärde år spelas de Afrikanska mästerskapen i skuggan av världens största ligor. Klubblagen tappar sina spelare snarare än att de släpper iväg dem. Men det är ju inte bara de allra största lagen som har spelare representerade. En av dem är en 24-årig göteborgare till vardags hemmahörande i Stockholm.
 

Serge-Junior Martinsson Ngouali växte upp i Göteborg, tog sina första steg i Gunnilse och Västra Frölunda innan han som 11-åring flyttade till Brommapojkarnas ungdomssektion. Debuten i den röd och svartrandiga tröjan kom samma år han fyllde 18 och sedan dess har han varit ett naturligt inslag på BPs mittfält. Medan lagkamraterna hemma på Grimsta påbörjat försäsongen som nykomlingar i Superettan tog han planet ner till västra Centralafrika.
 
Det är i hans pappas Gabon som de Afrikanska mästerskapen spelas i år. Nu är det också Serge-Juniors Gabon.
 
Familjen Bongo Ondimba har styrt Gabon sedan 1967. När Omar Bongo avled 2009 klev Ali Bongs in på presidentsposten och trots att landet formellt är en demokrati så har flerpartisystemet mer eller mindre sats ur spel. Och det är just den rika klicken som lever på landets exportinkomster medan de fattigas standard under de senaste 25 åren sjunkit. När i alla fall en del av världens ögon riktas mot Gabon samtidigt som den ekonomiska tillbakagången under Ali Bongs styre fortsätter kanske fler uppmärksammar det diktaturliknande ledarskapet.
 
Gabon är rankat 108 i världen. Det 33e bästa fotbollslaget i Afrika. De har aldrig nått VM men kvalificerat sig för Afrikanska mästerskapen fem gånger och tagit sig till kvartsfinal. Ett landslag som aldrig skördat större framgångar men som nu leds av anfallsstjärnan och kaptenen Pierre-Emerick Aubameyang. Juventus, Röda Stjärnan och Sunderland finns representerade – och så Brommapojkarna.
 
Serge-Junior Martinsson Ngouali har spelat både U19- och U21-landskamper för Sverige. Förra veckan gjorde han så debut i Gabons A-landslag när han i matchen mot Burkina Faso bytte av Merlin Tandjigora i den 66e minuten. På läktaren satt brorsan Tom och mamma Elisabeth. Det blev 1–1 i den matchen, precis som det blev i premiäromgången mot Guinea Bissau.
 
Men det blev aldrig Gabons mästerskap. 0–0 mot Kamerun i den avslutande gruppspelsmatchen innebar en tredjeplats. Förvisso obesegrade – men det där avancemanget får vänta två år till. Serge-Junior? Han spelade 90 minuter på det centrala mittfältet tillsammans med Didier Ibrahim Ndong – till vardags i Sunderland. Istället för kvartsfinal i dryg 30-gradig värme återvänder han till en gråmulen svensk huvudstad. Samma helg som semfinal-lagen ska utses spelar Brommapojkarna säsongens första träningsmatch.
 
Serge-Junior kommer antagligen att spela den där matchen – han har hela tiden varit BP kär. Sedan debuten i Allsvenskan 2010 har han varit med ner till Superettan, upp till högstaserien igen bara för att sedan trilla ur en gång till. Förra året spelade han samtliga matcher när de tog klivet upp från division 1. Från en ganska diskret tillvaro i västra Stockholm har han nu visat sig i ett internationellt skyltfönster. Vi får vänta och se hur långt det räcker.
 
/ Jimmy Åkesson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln