Tusentals mot noll


Av - Jimmy Åkesson -
26-årig kille från Norrköping som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar i dam division 3, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.

70.000 kr per spelare och dag till de klubbar som bidrar med spelare till VM. När världens ögon ska bevittna en fotbollsturnering i Ryssland ersätts klubblagen för att deras pojkar ska dit. Om det varit damernas tur hade summan uppnått till – ja, ingenting.
 

Etiketter: jimmy åkesson

Varje gång ett problem lyfts fram i ljuset är det de redan frälsta som borrar ner stödjebenet i backen och tar plats längst fram vid barrikaderna. Redo att försvara det som de tror på och värnar om. De tar spjärn mot hatare som ska skämta på damfotbollens bekostnad. Som letar fel och brister samtidigt som de med en klämtjeck kommentar skrattar för sig själva. Ni vet vilken typ jag pratar om och ni kan säkert nämna åtminstone en i ert Facebook-flöde som skulle slänga iväg en sådan kommentar.
 
Det här handlar inte om att ha lika mycket. Det här handlar om att klubbarna med damfotboll inom sina sektioner ska få någonting mer än noll.
 
Världen och fotbollen är ljusår ifrån att vara så jämställd som det egentligen borde vara. Visst är det små steg som tas och de tas framåt mot någonting bättre. Ibland tar det bara tvärstopp och männen som har FIFAs huvudkontor i Zürich som arbetsplats verkar – av historien sett – inte speciellt sugna på att bidra till att damfotbollen ska få den del av den ekonomiska buffén.
 
Att Linda Wijkström ska skicka en skrivning till FIFA och UEFA om just det här är viktigt. Risken är att det blir som när ett stort företag eller instans får kritik: ”Vi ska se över våra rutiner”. Case closed och så återgår vi till våra egna bestyr.
 
Men det hörs. Det hörs varje gång nu för tiden – från spelarna själva. De som är på fältet. De som påverkas. Att Caroline Seger tar ställning och aktivt visar att hon tycker det är förjävligt betyder mer än vad många tror. Det är enkelt att gnälla i tystnad men det krävs mer mod att säga vad man tycker. Det har också visat sig fungera. Som i höstas när det nya landslagsavtalet skulle signeras. Så fort det började blåsa kring Svenska fotbollförbundet gick det hur smidigt och snabbt som helst. När det var tyst hade diskussionerna pågått i över ett år.
 
Att sätta krav och att göra sig obekväm. Kvinnliga fotbollsspelare, kvinnor i allmänhet, har fått jobba konstant och ännu hårdare för att nå dit de vill och så får herrfotbollsklubbarna 70.000 gånger mer för att de har tillräckligt duktiga spelare i truppen. De kommer aldrig ge upp. Caroline Seger kommer fortsätta synas, höras och märkas för damfotbollens skull. Precis som Pernille Harder och hennes danska kollegor gjorde när deras avtal stod i centrum. För en framtida generation tjejer som drömmer om att bli professionella fotbollsspelare.
 
En kamp? Hela tiden. Mot en historia och en sport som länge var för män, med män. Vi vet bättre nu, men inte tillräckligt många. Sociala medier är ett sätt att nå ut till människor och kommunicera med sina följare. På gott och ont. Det räcker med att snabbt ögna igenom Segers Instagram för att inse varför feminismen behövs, hur jämställt än Sverige sägs vara.
 
Så kommer det där givna kortet, det ekonomiska. Ja, herrfotbollen drar in mer pengar för att den attraherar mer publik och därför kan ta mer betalt för exponering. Ja, fler människor är beredda att betala pengar för att se matcherna på TV och priset för sändningsrättigheterna skjuter i höjden. Alla vet att det är så det fungerar. Intresse, utbud och efterfrågan.
 
Försök att hålla två tankar i huvudet. Det är en diskussion – det här är en helt annat. Nämligen 70.000 per spelare och dag kontra ingenting. Det är problematiken i det här, att klubblag inte får någon ersättning för att deras bästa spelare är tillräckligt bra för att spela mästerskap.
 
Det behöver inte nödvändigtvis innebära att en sak ska vara exakt på millimetern lika. Men det behöver vara någonting som visar att män och kvinnors landslagsplatser är lika mycket värda. Just nu är damernas noll.
 
/ Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln