Den osynliga utbildningsplanen

av tränaren - Nils Montan Lund

Hur många kan ärligt säga att de har sett Svenska Fotbollförbundets nya spelarutbildningsplan?
Den tidigare framkallade både obehag, illamående och hånflin.
Den senaste däremot är mycket bra.
Men tyvärr helt osynlig.

Har du missat den är du inte ensam, det är inte många kollegor till mig som ens har fått nys om den förrän jag har ställt frågan. Så varför är inte SvFF ute och visar upp den i högre utsträckning? Det är en gåta för mig, för här finns massor att lära för många.
 


En pappersprodukt gör väldigt lite nytta, förbundet måste ut i klubbarna, visa upp den och utbilda föreningarna i hur de kan genomföra den hos sig.
Är det något vi behöver i svensk fotboll, så är det den berömda röda tråden - förutsatt att den håller hög kvalitet naturligtvis.
Och det är ju precis vad den gör.
Här hittar du både instruktionspunkter, praktiska övningar och kanske det viktigaste av allt: pedagogiken. Alltså hur vi bättre får spelare att lära in, snarare än att vi bara står och säger rätt saker på ett fint sätt.
Det är på många sätt en väldigt komplett, enhetlig spelarutbildningsplan som innehåller mycket som andra motsvarigheter faktiskt saknar.
Du får till och med tillgång till ett riktigt bra planeringsverktyg, även om det borde gå att använda det i högre utsträckning i sin smartphone och på sin surfplatta.
Varför man inte är mer aktiva i arbetet att sprida den har jag inget bra svar på.
Det kan handla om resurser, dåligt självförtroende, att man inte vill riskera att stöta sig med föreningar, ja det kan handla om precis vad som helst.
Men när de nu har en så pass fin produkt, borde de arbeta hårdare för att visa upp den.
Även om de själva säkert tycker att de gör mer än tillräckligt på den fronten, fast de i dagsläget inte ens är i närheten av så offensiva de borde vara här.

Du som nu blev nyfiken på den, så kan jag berätta att du hittar den på sajten fogis.se.
Titta i menyn till vänster, en bit ned, så hittar du sidan där hela spelarutbildningsplanen finns.

Förmodligen kommer du, precis som jag, undra varför vi inte fått höra om och se mer av den tidigare.

/Tränaren

Etiketter: tränaren

Senaste Krönikor

Arkiv

Krönikor av