Propagandafest eller politiskt utnyttjad?

Idag kör vi igång höstsäsongen med en reflektion av
Curt Einarsson som var förbundskapten för Sveriges herrlandslag i bandy 1973-75 och 1987-89. Han har också skrivit krönikör på Idrottens Affärer och även för ViLirare (se vårt arkiv).

På måndag, 20 augusti drar vi igång höstens dagliga krönikor med en del nya unga skribernter, men först ut är Joakim Forsell
 VM i fotboll blev fotbollens stora propagandafest.
Saluterad av det lilla hjärtenära Kroatien mot det väloljade storlandet Frankrike.
Paul Pogbas öppnande djuppassning till Pelés efterträdare ,19-årige Kylian Mpappé i finalmatchen är ögongodis
 

Men det blev också Vladimir Putins kröning som den störste PR-profilen.
Den tidigare strame maskhållaren, introverte Vladimir Putin kom då fram ur de guldglittrande Kremlkorridorerna som en mysfarbror. Och bjudare av detta var fotbollen.
Idrotten lät sig villigt bli våldtagen precis som det var vid OS i Berlin 1936 eller vinter- OS i Sotji år 2014. Samt vid många andra tillfällen däremellan.

Och FIFA-chefen Gianni Infantino gjorde allt för att stiga fram som fotbollens egen mysfarbror. Men påminde alltför mycket om sin företrädare Sepp Blatter med sin inställsamhet. Ibland till och med som en sämre kopia.

Oavsett om det gällde att strukturlöst slänga sig mellan fyraspråk, bjuda pojklaget från Thailand  som varit grottinstängda till FIFAs Schweiz eller att uppträda i volontärväst. Symboliserande att han identifierade sig med alla frivilligarbetare under mästerskapet.
Eller i mycket positiva ordalag "Måste det vara så här"?

Går det att korta ner avståndet mellan det spontana tvåmålsspelet på Copacabanas stränder, på skolrasten i Tromsö med ett världsmästerskap i fotboll? Det måste gå.
Utan att FBI måste tillgripa arresteringar som skedde när de började rensningen hos FIFA
Om inte närmandet sker är idrotten död som samhällsbyggande företeelse.

Det var väntat att det skulle bli så här under VM i fotboll i Ryssland.
Började med den pampiga VM-lottningen i Kreml i december 2017.
Regissör då var inte FIFA utan Vladimir Putin. Se på foto när Pelé och Maradonna lät sig fotograferas ihop med den ryske presidenten. Lätt att googla fram.

Den personliga tillfredsställelse som då lyser över den ryske presidentens ansikte är unik.
Sorry, fru  Merkel och hr Macron ni är inte ens nära då ni finns med.

Den före detta Spartakspelaren i fotboll, välkände Nikita Simonyan, 91 som drog lotten där Ryssland fick Saudiarabien, Egypten (och svåra Uruguay) i sin grupp har inte synts till på någon hedersläktare.

/Curt Einarsson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln