En smak av ovisshet

av gästkrönikören - Johan Forsberg

Ett manchesterderby lurar i hörnet och det osar en ovisshet i hur den här matchen ska sluta. Två lag som har blandat och gett i säsongsinledningen. Formen är oviss efter darriga insatser i veckans Champions League spel och  där klubbarnas kvalité ifrågasatts. Men nu är det ligaspel och det är mer än bara 3 poäng som ligger i potten. City har haft övertaget de senaste åren, men nu står ett revanschsuget United redo att slå sig på bröstet och visa vem som är bäst i stan.

 

Etiketter: gästkrönikören

Ligafyran Manchester United tar emot serieledaren Manchester City i vad som anses vara ett toppmöte i engelsk ligafotboll. Båda lagen kommer ifrån halvdana insatser i veckans Champions League omgång och frågetecken kring lagens centralfigurer gör den här matchen svår att förutse. Skador på både David Silva och Sergio Agüero gör att de ljusblåas offensiv försvagats markant. Samtidigt har Uniteds anfallsstjärna Wayne Rooney mött mycket kritik för bristande målproduktion och svaga arbetsinsatser.

Istället har de yngre spelarna i respektive lag levererat när det krävts som mest. I onsdags räddade Kevin de Bruyne Manchester City när han sköt in segermålet mot Sevilla på stopptid. Raheem Sterling stod för ett hattrick i senaste ligamötet mot Bournemouth och börjat leverera för den dyra prislappen han köptes för i somras. I samma veva har Anthony Martial och Chris Smalling stått för avgörande insatser i stunder när United gått på knäna. Målen har gjorts av den lovande Martial, medan Smalling äntligen vuxit ut till den försvarsgeneral United saknat senaste åren.

Men i de här viktiga matcher är det ofta på mittfältet det avgörs. Speeden i den här matchen kan bli avgörande och farten ifrån Citys mittfält kan med god råge utmanövrera Uniteds innermittfält. Eftersom anfallssidan antingen är skadedrabbad eller formsvag, lär mittfältet bidra med den avgörande rollen i hur matchen kommer gestalta sig. United har hemmaplan, men vågar dem belägra Citys straffområde? Risken att bli avslöjad på kontringar kan bli för stor och där tror jag att Van Gaal tänker till både en och två gånger innan han bestämmer hur han vill formera sitt mittfält. Kanske kan en Morgan Schneiderlin sätta stopp för Yaya Toure & co. Men jag tror att det kan straffa sig om United skulle gå för att vinna bollinnehavet i matchen.

Manchester City kommer att bära favoritskapet i den här matchen trots bortaplan. Serieledning och det psykologiska övertaget gör att jag tror på en ljusblå seger. Den individuella skickligheten hos City spelarna är bättre och i en förmodad jämn match, kan det mycket väl fälla avgörandet. Backlinjen är däremot skakig och även fast tunga investeringar har gjorts i Mangala och Otamendi, sitter inte försvarsspelet som det ska. Kapten Kompany kommer få dra ett tungt lass för att det ska gå vägen.

Det finns risk för att den blir tillknäppt, men tidigare möten har ofta bjudit på underhållande fotboll. Förhoppningsvis får den här matchen just det där Hollywood manuset vi fotbollsälskare drömmer om. För den här matchen finns all potential i världen och framförallt kommer segraren vinna skryträtten om vem som regerar staden Manchester.

/ Johan Forsberg
 

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln