Johansson fundation

Av tisdagskrönikör - Tobias Dahlberg

”Vi har inte råd att världens största sport ska ha korruption och kriminalitet som bokmärke”
 
De där orden kommer från en av Sveriges största kämpar för en rättvis fotbollsvärld. Trots att Lennart Johansson fyller 87 år om mindre än en månad har han inte gett upp kampen om en ren fotbollsvärld. Utan korruption.
 

 

Etiketter: tisdagskrönikören

Varje gång Johansson tagit striden mot mutor och korruption har hans initiativ fallit på grund av makthavarnas fusk och sammanhållning. Värsta var inför Fifas presidentval 1998, när Lennart Johansson och Sepp Blatter ställdes mot varandra. Johansson har bland annat berättat om hur Blatter köpte folks förtroenden och mycket talar för att det inte bara är Johanssons ord, utan hela sanningen.
 
Trots alla nederlag blev det under söndagen officiellt att kampen fortsätter. Detta genom Lennart Johansson Foundation. En stiftelse som ska utbilda fotbollsfolkets chefer och som har ett slutmål att förändra beteendemönstret i fotbollsvärlden. I dagsläget är stiftelsen bara i sina första steg, men redan har man lyckats få med Luis Figo och det finns även ett stort intresse från Uefa.
 
Anledningen till stiftelsens start handlar om att världen idag ser makthavarna inom den största idrotten med ett stort förakt. Nästan varje vecka möts vi av nyheter om någon muthärva som grävts fram inom Uefa eller Fifa. En stämpel, men framför allt en situation som Johansson vill ändra på.
 
Samtidigt som hela fotbollsvärldens beteende måste ändras så är det på hemmaplan den första förändringen måste ske. Johansson menar på att korruptionen finns närmare oss än vi tror. Att den finns här, i Sverige.
 
Bara för några veckor sedan lades anklagelser fram mot Sverige och svenska fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson. De påstod att Sverige stöttade Ceferin i valet till Platinis efterträdare som ordförande för Uefa. Sverige och Nilsson ska ha blivit lovad en plats som vice president. Samt att Norden skulle få arrangera EM 2024 eller 2028.
 
Det är starka anklagelser, men stämmer det är det hög tid att fakta flyter upp till ytan. Ett möte ska ha ägt rum under Champions League-finalen i våras. Där skedde en rad regelöverträdelser. Är ni intresserade av just denna händelse så har fotbollskanalen en bra summering.
 
Lennart Johansson har även berättat att korruption och kriminalitet finns bland svenska klubbar och organisationer och det är just där denna stiftelse vill göra de första förändringarna.
 
Fotbollen har smutskastats utav maktgalna män från världens alla håll och kanter. Ta bara amerikanen Chuck Blazer, som stoppade miljoner i egen ficka, Jules Havelange som är en av de mest misstänkta, tillsammans med Sepp Blatter, för att ha kört Fifas rykte i botten.
 
Lennart Johansson hade med sina snart 87 år på nacken kunnat luta sig tillbaka och komma till insikt med att ”ja, ja. Jag har kämpat hela livet för en rättvis fotbollsvärld, men det är kört”. Men inte Johansson, inte. Istället väljer han att ta upp kampen på nytt.
 
Men hur ska stiftelsen se ut?
 
Jo, så här.
 
Syftet med stiftelsen är att utbilda framtida ledare inom fotbollen om just mutor och korruption.
 
Tanken är att skapa samarbete med universitet i världen och de har idag en upprättad kontakt med Stanford i USA och med Cambridge i England. Det handlar om att förändra beteendemönstret hos de som i framtiden ska styra fotbollsvärlden.
 
I dagsläget samlar Johansson och stiftelsen in pengar för att kunna sätta igång på riktigt. Detta är en fråga som måste bli mer vardaglig i vårt fotbollssamhälle, även om det är mer intressant att prata gårdagens VM-kval-match, eller veckans Champions League-omgång. Men ifrågasätter vi inte makthavarna kommer det snart vara ointressant att snacka gårdagens match. Då den kommer vara en föreställning med ett redan förbestämt slut.

/Tobias Dahlberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln