Den europeiska publikkampen

Av supportern - Leonard Jägerskiöld Nilsson

Ny vecka. Nya åttondelsfinaler i Champions League. Och således olika filosofier och klubbar som drabbar samman. Två av dem redan ikväll. På Juventus Stadium i Turin tar hemmalaget Juventus emot gästande Borussia Dortmund. Ett hemmalag som mer än ofta förespråkat trygghet, bollbehandling och en solid defensiv. 

Etiketter: supportern

Ett bortalag som står för högt tempo, rasande fart och en naiv offensiv. Ett hemmalag som ser ut att gå mot sin fjärde raka serieseger (om än inte lika bekvämt som tidigare) och ett bortalag som oväntat nog fått kämpa för sin överlevnad under pågående säsong. Genom åren har Juventus gjort sig känt för att vara hela Italiens lag men också för att de aldrig kan förlora. Dortmund har dock snott rubrikerna med sin charmoffensiv och dessförinnan som en av Europas mest underpresterande storklubbar. Men allt det där vet ni redan.

En annan sak som Borussia Dortmund är välkända för är sitt publikstöd. Det senaste årtiondet har Südtribüne, eller "den gula väggen", blivit ett erkänt uttryck i hela Fotbollseuropa och det med rätta. Den gulsvarta Dortmundklacken fyller varje hemmamatch. 25 000 lojala Ruhrinvånare som oavsett med- och motgång stöttar sitt lag. Det tillsammans med resten av staden. Dortmund har nämligen haft högst publiksnitt i hela Europa under större delen av 2000-talet. Högre än Barcelona. Mer än Real Madrid. Mer än rivalen Bayern München och klart högre än Manchester United. Publiksnittet på Westfalenstadion brukar ligga på 80 000 och så även i år. Under pågående säsong har 80 354 personer sett Dortmunds hemmamatcher i snitt. Detta trots att laget har legat sist i Bundesliga. Detta trots att Marco Reus har varit skadad och att flera storstjärnor som, bland andra, Mats Hummels har underpresterat betänkligt. Hisnande siffror som väger ännu tyngre i jämförelse med kontinentens övriga storklubbar.

I England leder föga oväntat med Manchester United med 75 334 genomsnittliga besökare. Real Madrid toppar statistiken i La Liga med snittet 77 117 åskådare. I Frankrike leder sydkustsbjässen Marseille med 52 686 betalande betraktare. Men Juventus då? Laget som hela Italien älskar men som ändå sägs vara "Turins andra lag" (derbyrivalen Torino abonnerar på en stor del av stadens supporterskap). De leder inte ens snittet i Serie A. Det fina nybygget Juventus Stadium har förvisso bara rum för 41 254 personer men faktum är att arenan inte ofta fylls i serielunken. I skrivande stund snittar "den gamla damen" på drygt 37 000 åskådare trots att hon sjunger opera som aldrig förr. Inte ens, den sedan 2007 avlidna, Luciano Pavarotti hade kunnat begära mer. Ändå toppar Juventus alltså inte statistiken i den, av publiken lämnade, italienska ligan. AC Milan leder under säsongen med den, i sammanhanget, blygsamma siffran 45 978. Motsvarande ett övergivet och sorgligt San Siro.

Supportrar vinner dock inga matcher och Juventus är tryggheten själv sedan ett par år tillbaka. I Italien i alla fall. I Europa finns fortfarande mycket kvar att bevisa. Både för omvärlden och för de egna fansen. Med tanke på årets säsong har Borussia Dortmund allt att vinna. Säsongen hemma i Tyskland sägs redan vara körd och därmed kan Champions League bli en välkommen bonus. En bonus som jag gärna ser landar hos supportrarna på Südtribüne. För de, om några, förtjänar framgång i år.

/Supportern

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln