Var hamnar Guardiola?

av fredagskrönikören - Adam Nilsson

Sedan ett år tillbaka har diskussionerna kring Guardiolas vara eller icke vara i Bayern München gått varma. Gång på gång har han placerats i Manchester City där den spanske tränaren har flera av sina medarbetare från sin tid i Barcelona på framträdande roller. Därför har den ljusblå Manchesterklubben växt fram till det troligaste alternativet om Guardiola lämnar Tyskland och Bayern München.

 

Etiketter: fredagskrönikören

Om några veckor väntas beskedet komma. Eller åtminstone beskedet om huruvida Guardiola kommer att bli kvar eller lämna Bayern. De tyska medierna har förtvivlat försökt hitta ingångar i storklubben utan att lyckas. Det finns inget matnyttigt att ta av, ingen information som har pekat starkare åt det än det andra hållet. Istället har media fått jobba utifrån sina egna övertygelser vilket har lett till vilda diskussioner.

Problemet är när journalisters vilda spekulationer blir så pass etablerade att de ses som sanningar från läsare – men även andra journalister. Det har skett flera gånger under de senaste årets spekulationer gällande Guardiola. Tidningar har gjort gällande att de har suttit på den rätta informationen. ”Guardiola är klar för Manchester City”, ”Guardiola stannar i Bayern”, ”Guardiola tar ett sabbatsår” – rubrikerna har varit otaliga men ingen har dementerats eller bekräftats.

De senaste veckorna har situationen eskalerat eftersom att datumet för slutgiltiga diskussioner mellan Guardiola och Bayern har krupit närmare. En spansk journalist med förhållandevis hög trovärdig trodde sig veta att Guardiola skulle bli kvar och skriva på ett tvåårskontrakt. Går man till artiklarna som har skrivits den senaste veckan antyder flera brittiska journalister att spanjoren kommer att hamna i Manchester City. Att det är redan är klart.

Var ligger sanningen? Omöjligt att säga. Medierna har försökt att skapa sina egna sanningar och det enda troliga är att något definitivt beslut ännu inte har tagits. Efter Bayerns sista höstmatch några dagar innan julafton kommer Guardiola att sätta sig ned med Bayern och diskutera framtiden. Han kan komma att förlänga. Han kan komma att meddela sitt avsked. Det finns indikationer åt båda håll och just nu väger det inte extra tungt åt det ena eller det andra hållet.

Vad som är farligt är att som läsare ta dessa saker för givet. För sanningen är i alldeles för många fall grundad på en väldigt skakig grund. Sportjournalistiken har under de senaste åren gått mot en utveckling där det handlar om att vara först med de hetaste nyheterna. Oavsett om sanningsgraden hos källorna varit av tveksam kvalitet. Det samma gäller i detta fall och därför kan vi inte annat än vänta på ett officiellt besked – även om jag personligen gärna lyssnar till de som säger att Guardiola blir kvar i Bayern. För det är vad jag önskar.

/Adam Nilsson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln