En av de finaste gesterna

Av tisdagskrönikör - Tobias Dahlberg

Det finns tre sidor av ett mynt. Det finns det många bottnar i en brunn. Att fotboll handlar om så mycket mer än bara sporten, det är en utdragen klyscha som borde vakuumförpackas, manglas och eldas upp. Det är bred generalisering som kräver en djupare förståelse och en större förklaring. I dagens samhälle är fotboll en lika vardaglig sak som att köpa mjölk. Antingen väljer du lättmjölk, mellanmjölk eller standardmjölk. Du kan gilla mjölken varm eller kall. Du kan använda den som ingrediens i någon annan dryck eller så avskyr du den.
 

Etiketter: tisdagskrönikören

Fotboll är en livsstil och för många barn och ungdomar och lägger grunden för deras vägval. För andra är det en gemenskap och för de sjuka barnen på Sophia barnsjukhus i Rotterdam är en fotbollsmatch under söndagen en dag de kommer minnas.
 
Barnen hade bjudits in till Feyenoord en heldag med organisationen. Förutom att få se sina stora hjältar på planen fick barnen dessutom träffa spelarna i laget. En dag att minnas för barnen är det inget snack om, även om gesten från arenan kanske var det som berörde mest.
 
Medan en del supportrar söker kicken genom uppgjorda slagsmål med varandra finns det dem som ägnar sig åt den helt motsatta sidan av myntet. Under matchen mellan Feyenoord och ADO Den Haag skedde något jag tappat tron på att jag skulle få se på en matcharena.
 
Det är bara 2,5 mil mellan Haag och Rotterdam. Det var inför söndagens match bara två poäng som skiljde lagen åt. Ett derby som i många andra ligor lika gärna kunde präglats av våld och ilska. Till Rotterdam kom istället bortasupportrarna från Haag med glädje och kärlek. I den tolfte matchminuten gjorde Den Haag-supportrarna något som för alltid kommer vara ihågkommet, speciellt för barnen som satt på sektionen under dem.
 
Från den övre läktaren kom ett regn utav gosedjur som landade mitt i sektionen där barnsjukhuset satt. En medmänsklighet som är mer djupt inrotad än kärleken till de egna färgerna. För ett ögonblick kunde både ADO Den Haag lägga sina gulgröna färger åt sida, precis som den stående och applåderande arenan fylld av rödvita supportrar.
 
Bortasupportrarna såg den fina gesten från hemmaklubben och valde att krydda på den. En gest som visar att fotbollen kan förena folk i större utsträckning än den kan skilja.
 
Ett vackert ögonblick som bidrog till att ADO Den Haag fått en ny supporter från Sverige. 

/Tobias Dahlberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln