Claesson: En doldis trots fina siffrorna


Av - Robin Gustavsson -
En 27-årig journaliststudent från Borås som ser alldeles för mycket fotboll, både inhemsk och internationell. Spelar själv i division 4, och har Arsenal som favoritlag. 
Uppskattar spelförståelsen mer än någon annan egenskap på planen. 

Förra säsongen blev en stor poängmässig succé för Victor Claesson. I sin första hela säsong hos Krasnodar noterades den offensiva mittfältaren för tio mål och åtta assist under ligaspelet. Lägg där till fina insatser i Europaspelet och inte minst ett VM-slutspel där Claesson måste ses som den mest framstående kreativa spelaren i ett Sverige som tog sig till kvartsfinal.
 

Etiketter: robin gustavsson

Visst låter det som en säsong där intresset för spelaren borde skjutit i höjden, och bud strömmat in från klubbar något steg ovanför Krasnodar i den europeiska fotbollshierarkin. Men icke, det var en väldigt lugn sommar vad det verkade. Det rapporterades om intresse från Bournemouth i engelska Premier League, men i övrigt var det ganska tyst.

Visst hade det kittlat att se Victor vecka ut och vecka in i det frejdiga Bournemouth från den engelska sydkusten. Men känslan är också att större klubbar i de stora ligorna bör vara intresserade av en spelare som gör så pass mycket poäng framåt. Kanske inte de allra största lagen såklart, men de strax under. De som aspirerar på Europaplatserna i exempelvis Bundesliga och
Serie A.

Men varför tycks intresset vara så svalt? Är det åldern som får klubbarna att tveka tro? Claesson är 26 och alltså inte någon ”talang” längre. Det är ju rimligt att tro att klubben som skulle lägga ut de runt 100 miljoner kronorna, som det pratats om, inte kan göra någon jättevinst på den summan vid en senare försäljning. Eller är det lönen som ställer till det? De ryska klubbarna är ju kända för att ge tjocka lönekuvert till sina toppspelare. Där kanske det är svårt att få loss en spelare som Claesson, med både rejäl övergångssumma och lön.

Samtidigt känns det som att ifall en brasse stått för samma poängskörd under en säsong i den ryska högstaligan, hade han varit hett villebråd på transfermarknaden.

Inledningen av den här säsongen har börjat på samma sätt som den föregående avslutades, med både mål och assist. Nio matcher är spelade i ligan, och svenskens facit är fyra mål och tre framspelningar. Imponerande siffror. Lägg där till att han gjorde enda målet i lagets inledande omgång av Europa Leagues gruppspel.

Fortsätter säsongen som den börjat, så ser jag inte hur klubbarna ska kunna undvika att titta åt Claessons håll vid kommande transferfönster. Siffrorna är alldeles för bra för det.

/Robin Gustavson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln