England och Hodgson, samma visa eller ny melodi?

Av söndagskrönikören - Johan Forsberg

England stod för ett imponerande EM-kval med vinster i samtliga matcher. Med 31 mål framåt och endast 3 insläppta på 10 spelade matcher, har fansen börjat hoppas på att EM-guldet ska bärgas hem till de brittiska öarna. Men som så många gånger innan finns risken att det engelska landslaget åker till Frankrike med alldeles för lite ödmjukhet och alldeles för mycket högmod. Kan Roy Hodgson bevisa för oss en gång för alla att England lever upp till sin guldkantade självbild och leverera resultat när det verkligen gäller?
 

Med lite mer än 2 månader kvar till sommarens EM slutspel, börjar trupperna formas och startelvor sättas. Roy Hodgson har under sin sejour som förbundskapten inte lyckats lyfta det engelska landslaget under mästerskapens slutspel. Kvartsfinalen i EM 2012 är höjdpunkten sedan han tog över, men annars var VM i Brasilien ett misslyckande där man åkte ur redan i gruppspelet. Truppen är dock idag byggd av en annan karaktär än innan. Tidigare var det spelare så som Gerrard, Lampard, Ferdinand, Terry etc. som utgjorde stommen i England. Det var också spelare som hade oerhört svårt att bli samspelta och saknaden av en tydlig idé har genomsyrat landslaget.
 
Idag finns det en helt annan typ av spelare i landslagstruppen. I och med att lag som Tottenham, Leicester och West Ham har gjort succé i Premier League har också de tongivande spelarna börjat ansluta sig till den engelska truppen. Det är spelare som jobbar mer för laget och möjligen mer taktiskt skolade efter att ha blivit skolade av Pochettino, Ranieri och Bilic. Frågan är om Hodgson kan förvalta det här materialet och spela efter lagets styrkor. Är Roy Hodgson verkligen en ”stor” tränare? Det återstår att se.
 
Kollektivet måste fungera och ett organiserat försvarsspel är oftast nyckeln för framgång i mästerskap. Kanske måste den talangfulla mittbacken John Stones ställas åt sidan för att istället spela in Smalling-Cahill som ett säkrare mittbackspar. Evertonbacken har attraherat intresse från många storklubbar i Europa och anses vara en framtida storback med sitt fina passningsspel. Problemet har varit hans defensiva ojämnheter den här säsongen, där han har stått för ett antal ”blunders” vilket i sin tur har förpassat honom till Evertons bänk.
 
I ett EM-slutspel har inte England råd med en instabil defensiv och där måste riskminimeringen prioriteras. Eftersom att det blir svårt att föra matcherna behöver fokus ligga på ett effektivt presspel, likt det Tottenham har gjort under säsongen. Fysiken finns där hos spelarna, men frågan är om den taktiska kunskapen finns hos Hodgson? Han har nu en trupp av spelare som har jobbat med utländska tränare med mer avancerade taktiska drag än vad engelsmän är vana vid. Det är upp till bevis ifall han kan fullfölja det spår som Premier Leagues succélag har påbörjat eller om han kommer snubbla på mållinjen och än en gång falla på det högmod England har slagits emot i decenniers tid.

/Johan Forsberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln