Kloppeffekten tar nya kliv

Av gästkrönikören - johan Forsberg

Liverpool har börjat vända på trenden och det med råge. Förra veckan sprang de sönder Manchester Citys darriga försvarslinje och stod som segrare efter visselpipans tjut. I veckans Europa League omgång besegrades Bordeaux hemma med 2-1, men där var siffrorna klart missvisande. The Reds skulle vunnit den matchen med kanske 3-4 bollar med normal utdelning. Men nu är det ju ingen normal situation i Liverpool, utan nuförtiden har vi Jürgen Klopp på sidlinjen, som står för en av de största renässanserna i klubbens historia.

 

Etiketter: gästkrönikören

Ut har tvivlet, ”tici-taca-projektet” och den falska självbilden gått och in har en kämparglöd och tron på en realistisk spelmodell återfunnits. För springa har vi sett att Liverpool börjat göra. Men nu tycker jag mig se att spelarna har börjat lyfta sig kvalitetsmässigt. Ta ett exempel som Lucas Leiva. Totalt utdömd av allt och alla (inklusive mig själv), som nu spelar som en jätte på det centrala mittfältet. Killen har rent statistiskt sett gett ut flest tacklingar av alla spelare i Premier League, men det är hans lugn och beslutsfattande i kritiska situationer som fått mig att öppna ögonen.

Klopp har haft en effekt på Liverpool sedan hans ankomst och det var väntat. Hans energi och man-management kvalitéer är odiskutabelt på en väldigt hög nivå. I Dortmund tog det ett tid innan framgångarna kom (6a och 5a i ligan de två första säsongerna), men nu som tränare för Liverpool är nyfikenheten stor för hur långt de kan nå redan första säsongen. Högstanivån i truppen har redan beskådats genom två bortasegrar över både Chelsea och som nämnt Manchester City. Frågan är kanske mer hur de kommer prestera som ett bollförande lag mot sämre motstånd. Vi såg i förlustmatchen mot Crystal Palace hur svårt Liverpool hade att överlista ett lågt sittande försvarsspel och det ska onekligen bli intressant att se hur de tacklar liknande matcher i framtiden.

Det kanske allra mest spännande blir hur Jürgen Klopp väljer att göra i januarifönstret. Laget är idag konstruerat så som Brendan Rodgers ville ha det och det kommer bli oerhört intressant att se vilka spelare han väljer att plocka in. I dagsläget skulle jag nog tyvärr säga att Liverpool är ett av de sämre upplagorna på senare år. De två senaste åren har vi fått se storstjärnorna lämna för grönare skogar (Suarez, Sterling, Gerrard) och idag kanske det bara är Coutinho som håller riktigt hög Premier League klass. Förvisso finns Sturridge med i truppen, men han är alltjämt skadad och räknas idag mer som en bonus ifall han kan spela. Med det sagt tror jag inte lösningen ligger i att spendera fruktansvärt mycket pengar på en storstjärna. För det är laget Liverpool som ska prestera och där hoppas jag att Jürgen Klopp hittar kanske en eller två guldklimpar i Bundesliga som kommer lyfta just det, laget.

Till slut tror jag att den här sejouren med Jürgen Klopp i Liverpool kan bli långvarig. Han  spenderade 7 år i Dortmund och ifall prestationerna går ägarna till mötes, kan vi förhoppningsvis se en 5-7 års period med tysken som tränare. Det ska också bli intressant vad han kan göra med en klubb som har ett större kapital. I Dortmund tvingades han sälja sina nyckelspelare på grund av dålig ekonomi. I Liverpool ser situationen något annorlunda ut. Med en större budget kanske han kan få till det lag han önskar allra mest och kanske kommer vi se just då hur stor tränare han faktiskt kan bli för Liverpool FC.

/Johan Forsberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln