Tar intresset aldrig slut


Av - Joakim Forsell -
Malmöbo med en dröm om att kunna leva på fotbolls-journalistik. Självutnämnd expert på danska Superligan med ett hjärta som brinner för att fotbollen, och världen, borde bli mer jämlik och snäll.

Hej,
Jag heter Joakim och jag är beroende.
 
Enligt engelska tabloider borde snuset tagit mig till Premier League. Men nikotinbegäret är inte i närheten av mitt andra beroende.
 

Etiketter: joakim forsell

Det är fredag eftermiddag, praktikveckan är avslutad, maten inhandlad och kaffet nykokt. GIF Sundsvall-Malmö FF i vacker norrlandssol. Peter Wilson i motljus. Oscar Lewicki som mittback.
 
Aaaaah, en så skön start på helgen hinner jag tänka innan telefonen ringer.
 
– Ska vi gå ut och gå? Din rygg behöver det och jag behöver det efter en lång arbetsvecka, säger min bästa vän.
 
Men, men, men jag skulle ju njuta allsvensk fotboll och få den perfekta helgstarten.
Det fick jag. Den perfekta helgstarten alltså.
 
Två timmar promenad i kraftig skånsk vind och en solnedgång med Köpenhamns siluett i bakgrunden. Två timmars samtal om så mycket annat än just fotboll. Det behövs ibland. Framförallt för ett huvud som sällan fokuserar på annat.
 
Och fotboll fick jag ju se ändå. Fem matcher på lördagen och lika många på söndagen. En helt vanlig helg alltså.
 
Jag är lyckligt lottad och har möjligheten att se matcher på flera skärmar samtidigt. Däremot delar jag streaming-konton med vänner vilket innebär att jag inte alltid kan se allt jag vill. Men i helgen lyckades jag pricka av de matcher som stod på intresselistan, undantaget Sundsvall-Malmö såklart.
 
Någonstans mellan söndagseftermiddagens alla huvudstadsderbyn hamnade jag dock i andra tankar. Vad gör fotbollen med mig? Vad missar jag egentligen?
 
Jag är för ung för att ha upplevt tipsextra, men tillräckligt gammal för att ha levt utan internets obegränsade tillgång till toppfotboll. Minnen från Tipslördag och söndagarnas Uno kryss due ligger varma. Jag drömde alltid om att vinna den där tredagarsresan med match i Tyskland på fredagen, England på lördagen och i Italien på söndagen. Det var där det började.
 
Nu kan det nog liknas mer vid en fix. Ett kraftigt beroende.
 
I lördags såg jag dubbla allsvenska matcher där jag saknade känslomässig anknytning, följt av ytterligare en från Premier League innan kvällen övergick i natt och MLS fick mig att somna. Däremellan en match jag brydde mig om men som, rent sportsligt, egentligen saknade större betydelse.
 
Jag kunde umgåtts med människor. Jag kunde skrattat och närvarat. Men stannade hemma. Igen.
 
Don´t get me wrong. Jag ÄLSKAR att titta på fotboll, men dagens närhet till all världens fotboll gör att jag ser för mycket. Jag tar alla möjligheter jag kan för att kunna se en match. Jag hittar på svepskäl för att göra en ligalunk-match till en avgörande final.
”Det är viktigt inför VM”, ”Den här BORDE jag se”, ”Jag har den här spelaren i mitt Fantasy-lag”, ”Zlatan är Zlatan”, ”Jag måste verka påläst” och så vidare.
 
I ett virrvarr av fotbollspoddar, tv-program, tidningar, böcker och hemsidor har jag fått för mig att det är det enda som kan ta mig framåt, mot den arbetskarriär jag trånat efter i 15 år.
 
Och visst har det hjälpt. Men precis lika mycket hjälper det att få input från andra människor. Att få förklara något för någon som helt saknar fotbollsintresse. Att berätta vad som är viktigt i en tabell, hur offsideregeln fungerar, varför ett snyggt mål är just snyggt, vad fotbollen betyder för andra och vad fotbollen betyder för mig ger mycket mer än att bara titta på matcher.
 
Att prata om fotboll får mig att tänka på fotboll. På ett nytt sätt. På ett sätt som gör att jag förstår. Både hur viktigt det är och hur meningslöst någon annan kan tycka att det är. Men förhoppningsvis kan vi åtminstone mötas på mitten.
 
Så för dig som känner samma sak och kanske beter dig på samma sätt som mig. Tacka inte nej nästa gång. Häng med ut även om du missar Liverpool-Arsenal. Streaming-tjänsterna gör ju att du dessutom kan se matchen i repris.
 
Oj, nu är det dags att sätta punkt.
Avspark i Rom-derbyt.
Vi hörs,
Joakim Forsell

Kommentera gärna:

Aktuellt Just nu

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln