Juventus bygge imponerar stort

Av lördagskrönikören - Marcus Lindén

En bespottad jätte i hemlandet. En årlig ungerdog i Europa. Det är Juventus verklighet de senaste åren, tiden då klubben tagit sig tillbaka till Europas absoluta finrum. En ny spännande vår väntar. Var slutar den?
 

Om vi backar bandet till maj och Champions League-finalen såg vi ett Juventus som skrällt sig till final. Europa applåderade och man hade i flera omgångar fått smyga i bakgrunden innan man skickade ut Real Madrid. Det var dock lite sista dansen för den upplagan av Juventus. Redan innan finalen var det så gott som klart att både Andrea Pirlo och Carlos Tevez skulle lämna till sommaren, vilket även Arturo Vidal gjorde. Tre spelare bygger inte ett lag, men visst fanns det anledning att undra hur klubben skulle ersätta denna otroligt starka trio.

Juventus vann aldrig finalen utan fick nöja sig med en hedersam andraplats. Klubben har nu en tuff utmaning nästa vecka då Bayern München väntar i åttondelsfinal efter att klubben lite halvt slarvat bort gruppsegern. Det är något som dock inte är vanligheter i denna klubb, slarv och Juventus går inte hand i hand. På ett smart och metodiskt sätt ersatte man truppens bortfall i somras. In kom Dybala, som var en blivande superstjärna. De löste Cuadrado enkelt från en ohållbar situation i Chelsea, likaså Sami Khedira från Real Madrid. Ett halvår senare har man bevisat sig. Årets upplaga av Juventus är sanslöst stark.

Det är svårt att kalla Juventus världens mest välskötta förening med tanke på vad man har i bagaget. Få har glömt vad som skedde sommaren 2006 och visst har Juventus även efter det blivit ifrågasatta i Italien för en del affärer. Samtidigt så är de otroligt smarta. Sommarens nyförvärv var ingen tillfällighet, och det är inte heller succén under Allegri. Antonio Conte byggde en stabil grund och ett bra lag. Det laget tog Allegri över, som då var ifrågasatt efter tiden i Milan, men som han övertygat. Idag har han utvecklat Juventus. Den italienska stabiliteten bakåt är kanske starkare än någonsin. Kontrollerade matcher med en tung offensiv finns framåt. Just Allegri har bevisat sig som en topptränare.

Förra helgen besegrades Napoli. Ett motstånd som hittills varit ett av Europas hetaste lag. Det var inte den vackraste insatsen Juventus gjort, Napoli stod länge upp väldigt bra. Sedan slutade det med att Juventus vann igen. Precis som en mästare gör och nu sitter de i förarsätet mot titeln igen. Juventus är byggt för både seriespel över 38 omgångar och de stora matcherna. Lägstanivån de senaste månaderna är häpnadsväckande hög. Det är något som kan räcka långt.

Jag bedömer Juventus som en ganska unik klubb. Serie A är hetare än på flera år, men ligans varumärke är knappast Premier League. Dragningskraften till klubbarna är knappast som hos storlagen i Spanien, inte heller som den är till Bayern München. Lönerna är inte heller som i till exempel PSG. Trots det slår Juventus väldigt högt. Fynd från toppklubbar som jag nämnde – varvas med stabila kap. Chiellini har gjort tio år i Juventus snart, som hämtades billigt från Fiorentina. Bonucci kom från Bari. Barzagli spelade sig igenom flera mindre klubbar innan han via Wolfsburg anslöt till Juventus. Bra värvningar på förhand, men som blomstrat i organisationen. Variationen och smartheten är vad som gör denna klubb stark.

Mycket tyder på att klubben lyfter ligatiteln i maj – även om Napoli lär hänga på in i det sista. Det återstår att se hur bra Juventus kan stå upp mot Bayern München i veckan som kommer. Jag tror att de kommer göra det väldigt bra. Oavsett om de klarar det eller inte så är det verkligen läge att hylla dem. ”Den gamla damen” gör mycket rätt nu för tiden och gör det på ett ytterst imponerande sätt.

/Marcus Lindén

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln