FA-Cupen har tappat sin charm

av söndagskrönikören - Johan Forsberg

The Football Association Challenge Cup är världens äldsta fotbollsturnering och har funnits sedan säsongen 1871/1872 tog fart. Klubbar från hela det engelska seriesystemet har kampats om den ärofyllda pokalen, där de ”mindre” klubbarna fått chansen att slå några av de stora jättarna i den engelska fotbollen. Tyvärr anser jag att charmen kring den här typen av David vs Goliat matcher håller på att ebbas ut.
 

Vi befinner oss i en övergångsfas där TV-avtalens stora ekonomiska förtjänster sipprat ut till alla lag i Premier League. Aldrig har skillnaden varit så liten bland klubbarna i toppen och botten. Väletablerade landslagsspelare från topplag i andra ligor lockas av de mindre klubbarna allt starkare ekonomi och toppklubbarna har allt svårare att rekrytera spelare i en nivå över dessa. Det har lett till en jämnare maktfördelning och hårdare konkurrens.
 
I princip varje vecka ser vi nu hur favoriterna faller mot lagen i mitten/bottenskiktet av tabellen. Chelsea, Liverpool, Manchester United är bara några exempel på lag som gått på minor inte bara en utan på ett flertal gånger den här säsongen. Det är som att rädslan att möta dessa lag inte existerar på samma sätt som de gjorde förut. Bara för några år sedan var det en skräck för lagen att åka på en bortamatch till exempelvis Old Trafford eller Stamford Bridge. Men i takt med att lagen under toppenskiftet börjat rusta upp trupperna och attraherat toppnamn inom tränaryrket, har också klyftan mellan topp och mellanskiktet förminskats drastiskt. Hoppet och tron att kunna vinna har vuxit sig starkt och respekten mot de traditionsstarka lagen har förvandlats likt en kaxig tonåring rebellerandes mot sina föräldrar.
 
I och med att vi ser den här jämna ligan veckorna ut har den tidigare så fantastiska FA-cupen börjat tappa sitt syfte. Chansen för de små lagen att kunna rubba de stora har ofta varit den stora charmen i den här typen av turnering. Självklart är det fortfarande stort för ett division 4 gäng att möta mäktiga Manchester United på Old Trafford, men är känslan fortfarande likt som den var för några år sedan? Jag tror inte det och ifall syftet med cupen börjar tyna bort kan man inbland längta tillbaka till de år där ”The big four” var så pass överlägsna att en seger mot dem skulle eka bland fansen i evigheter.
 
Idag är det inte längre så, där exklusiviteten i att se en skrällseger har bytts ut mot en vanlig lördag i tv-soffan. Många hyllar det fina i att kunna se en jämn liga och till viss del kan jag hålla med. Varje match i Premier League blir en oviss kamp och det spelar ingen roll vilken tröja motståndaren har på sig eller vilken arena du ska spela på. För man vet att linjerna har suddats ut och den hierarkin håller på att ritas om. Men så snart vi har vants oss med det, kommer den tidigare så fantastiska FA-cupen falla in i en obetydlig glömska.

/Johan Forsberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln