It's time for Africa


Av - Marcus Lindén -
Fotbollstränare med erfarenheter ifrån Enskede IK och Älvsjö AIK. Arbetar nu dagligen med ungdomsfotboll i AIK. Konsumerar all fotboll och i synnerhet den som spelas i Sverige. Utforskade under vintern den Sydamerikanska kontinenten.

Med stormsteg närmar vi oss festligheterna i Ryssland och förväntningarna är många. Känslan säger att det är mer ovisst än någonsin. Upp mot tio lag känns som potentiella vinnare, även om flera stornationer hade tuffa kval.
 

Etiketter: marcus lindén

I dessa guldspekulationerna finner vi förmodligen inga afrikanska länder och det har vi aldrig gjort innan heller. Som alltid lär vi se en sydamerikansk eller europeisk vinnare. Asien och Oceanien är spretigt fotbollsmässigt och förväntningarna på länderna därifrån är låga. Med ganska rimliga anledningar. Men visst borde Afrika ha lyckats bättre tidigare? 

Inget afrikanskt land har nåt en semifinal i ett VM. Endast två gånger sedan VM 90 har ett afrikanskt lag spelat kvartsfinal. Det är inte några speciellt vackra siffror och vem minns inte Asamoah Gyans tårar för åtta år sedan när han inte bara bar Ghana på sina axlar, utan också hela Afrika. 

Backar vi bandet till förra VM-slutspelet gjorde länderna skapligt ifrån sig men inte mer. Nigeria gjorde ett hyfsat gruppspel men föll i åttondelsfinal. Algeriet var både skickliga och charmiga, och tog sig vidare - men föll även dem. Övriga tre åkte redan i gruppspelet. Men är det nu på väg mot bättring?

Spetskvaliteterna hos länderna har varit bättre. Att Elfenbenskusten aldrig lyckades nå större framgångar med bröderna Toure och Drogba är anmärkningsvärt. Men mina förväntningar på de deltagande, Algeriet, Tunisien, Nigeria, Marocko och Senegal, är generellt sett höga. 

Tunisien
Tunisien är det land jag har lägst förväntningar på. 14 poäng av 18 möjliga är starkt i kvalgruppen, men de deltog också i den lättaste gruppen. Där var Kongo den främsta utmanaren. Laget har nog också för lite spets för att kunna göra stora avtryck. Vinstchanserna bör vara stora mot Panama - men Belgien och England blir nog för svåra. 

Nigeria
Nigeria stormade igenom kvalet - trots en mardrömsgrupp på pappret. De slog ut Algeriet, Kamerun och Zambia. Defensiven innehåller inga stornamn, men ytterst få mål släpptes in under kvalet. Laget har en ganska defensiv balans, vilket varit till deras fördel. Nu deltar de i en namnstark grupp med Argentina, Island och Kroatien. Jag tror att det kan bli avancemang. Lägger du samman trupperna på pappret, samt harmonin kring landslaget, bör det räcka. Moses, Iwobi och Mikel bör spela nyckelroller. 

Marocko
Även Marocko slingrade sig ur en knepig grupp, som innehöll Elfenbenskusten, Mali och Gabon. När laget väl fick fart på målskyttet efter ett par matcher, var de ostoppbara. Marocko kan mycket väl vara laget med högst höjd, inte nödvändigtvis de som kommer lyckas bäst. Men skrällchansen att utmana Portugal finns helt klart. Munir är en utmärkt målvakt och hela centrallinjen med med Benatia, Belhanda och Amrabat kan ge framgång. Marocko är extremt spännande. 

Egypten
Egypten hade råd att slå av på takten i deras kvalgrupp efter en stark start, där de hade en hel del marginaler med sig. Samtidigt var det väldigt dags för Egypten. Framgångar skördades i början av 2000-talet i Afrikanska Mästerskapen, men VM-platsen spelades bort gång på gång. Nu är en ny stark generation här med Salah i spetsen och laget är väldigt bra. Och dessutom deltar de i den enklaste gruppen. Uruguay blir det stora hindret men jag förväntar mig att Egypten slår ut Saudiarabien och Ryssland. Med marginalerna med sig kan detta räcka långt.

Senegal
Namnstark och rolig trupp. Väldigt offensivt balanserad. Mané ska leda detta landslag som visserligen hade en relativt enkel väg till slutspelet. Burkina Faso var det stora hotet. Deras chanser bör dock vara stora. Gruppen innehåller inget världslag och de bör vara bättre än Japan. Colombia och Polen blir jämna matcher. Saker ligger rätt i tiden för Senegal som skördat framgångar genom långsiktigt arbete. 

Sammanfattningsvis så slår Afrika på bred front. Hoppet finns inte hos en-två länder, utan hos dem flesta. Jag tror åtminstone tre går vidare, och minst ett till kvartsfinal. Lagen spelar en mer vägvinnande fotboll idag än för 15-20 år sedan. Jag håller en extra tumme för Senegal.

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Aktuellt just nu

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln