Goodison Park, tur och retur

av onsdagskrönikören - Karl Sundström

Det är inte en särskilt naturskön resa. Manchester till Liverpool med stopp på ställen som Flixton, Birchwood och Warrington. Slitna hus varvas med industrier och känslan är lite allmänt dyster denna januarimorgon. Men det är likväl viktiga platser i den industriella revolutionen. Den anrika järnvägen mellan Manchester och Liverpool invigdes redan 1830 och öppnade en helt ny dörr.
 

Etiketter: onsdagskrönikören

Med en växande industri hade man länge brottats med transportbekymmer. Häst och vagn var inte särskilt effektivt. Men med den nya tåglinjen, och ytterligare 200 mil tågväg de kommande åren, gick det nu att frakta mat och andra varor på ett helt nytt sätt. Järnvägen hjälpte till att öppna upp landet och möjliggjorde ett helt nytt arbetssätt. 
 
Och tågen rullar än i dag. Men bland fotbollsspelare har just den där tågrutten länge varit lite av ett tabu. United och Liverpool, har av förklarliga skäl, undvikit att köpa och sälja spelare av varandra. Kanske bäst illustrerat av Sir Alex Fergusons vägran att acceptera Gabriel Heinzes vilja att flytta till Liverpool. Men på senare år har det flyttats spelare mellan städernas andra fotbollsklubbar. Joleon Lescott, Jack Rodwell och Marouane Fellaini har åkt ena vägen. Tom Cleverley, Darron Gibson och Gareth Barry den andra.
 
På plats i Liverpool möts jag av regn. Sånt där regn som på nyheterna beskrevs som ”showers” snarare än ”rain”. De kraftiga vindarna, i synnerhet nere vid hamnen, gör det inte lättare. Efter några timmars strosande genom köpcentrum och Beatles-museum är det dags att leta sig ut mot Goodison Park. Ett paraply fattigare sätter jag mig på en buss med rutor som immat igen.
 
Det är då pulsen sakta ökar. Det är något speciellt med själva resan till en fotbollsarena. En känsla som, paradoxalt nog, ofta kan vara bättre än själva matchen. Det är förväntningar som möter nyfikenhet. Väl på bussen är det svårt att se något genom rutorna vilket skapar en viss osäkerhet. Men här har fotbollen en överlägsen navigationsfunktion. Följ folket. En blå halsduk några rader framför mig. Jackpott.
 
Att hoppa av där de andra på bussen hoppade av är mycket riktigt ett klokt val. På puben Thomas Frost umgås supportrar från både Everton och Tottenham. Det dricks och sjungs. Som det ska vara. Därifrån är det bara en fem minuter lång promenad, genom stereotypiska brittiska bostadsområden, innan man är framme.
 
Väl på Goodison Park är det trångt och fuktigt av det regn som eskalerat. Trästolarna påminner mer om Kamratvallen i Holmsund än Premier League. Matchen i sig är emellertid allt annat än västerbottnisk division fyra. Den är högkvalitativ och i ett högt tempo. Aaron Lennon trycker vackert in 1-0 på sin förra klubb. Everton gör annars en väldigt medioker halvlek. Gästernas höga press har reducerat Evertons anfallsspel till sporadiska långbollar mot Romelu Lukaku. Men publiken är nöjd – enda fram till att Dele Alli visar varför han är en alldeles speciell talang och volleyskjuter in 1-1.
 
Ju längre matchen går desto tydligare blir Eric Diers portugisiska skolning. Hans funktionella teknik sticker ut även på ett Dele Alli-mittfält. Romelu Lukaku är som ramsan säger, ”bigger than a fridge” och skapar på egen hand ett par lägen. Arouna Koné har det jobbigast. Han ser malplacerad ut och publiken gör sitt bästa för att tydliggöra det. Extra uppenbart blir det när han ersätts av Gerard Deulofeu. Han har den relativt sällsynta förmågan att genom sin blotta närvaro bidra till någon form av energi.
 
När han tvingar Ben Davies att slå ut bollen till ett inkast varpå Everton kan pressa sig kvar blir publiken smått lyrisk. Everton får tack vare honom och den andra inhopparen Muhamed Bešić fart. De trycker på för ett 2-1 – men Tottenham står emot. Toby Alderweireld framstår mer och mer som en supervärvning och det är svårt att inte imponeras av hur Pochettino fått ihop laget.
 
1-1 och ganska precis tio timmar efter att jag lämnade mitt hotellrum i Manchester så är jag tillbaka. Helt enligt tågtidtabellen.

/Karl Sundström

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln