Welcome to Zlatan


Av - Jimmy Åkesson -
26-årig kille från Norrköping som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar i dam division 3, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.

En tydlig markering på att fotbollskarriären snart är slut? Ja. Men också en markering på att Zlatan Ibrahimovic redan vet vad som kommer efteråt. För strålkastarna kommer aldrig att slockna för honom – det ser han till själv.
 

Etiketter: jimmy åkesson

LA Galaxy. Närheten till Hollywood, ett nytt land att erövra, en ny plats att ställa sig i centrum. Det har ju varit så från första början. Att göra sig obekväm för att ta nästa steg. Och sen nästa. Och nästa. Från att vinna skytteligor och italienska ligatitlar till att bombardera in bollar för Barcelona El Clásico. Så vidare till England, det där landet som alltid varit emot honom. Ett lejon med en Europa League-titel vars avslutning på de brittiska öarna inte direkt slutade enligt det manus han och hans team skrivit.
 
Istället en överenskommelse om att bryta kontraktet där United-bläcket knappt hunnit torka, för att sedan doppa fjäderpennan på nytt och presentera sig på typiskt Ibrahimovic-vis: ”Los Angeles, welcome to Zlatan”.
 
Det är häftigt även om det är kommersiellt. För det är klart Zlatan fortsätter att bygga sitt redan tunga varumärke. Precis som att LA Galaxy ser sin chans att öka på stjärnglansen och krydda med en världsartist. De vet hur man gör – de har gjort det tidigare med en yttermittfältare från Leytonstone i nordöstra London. David Beckham kom dit och blev ett affischnamn för hela MLS. Efter en vända tillbaka i Europa håller han på att bygga sitt eget imperium i den amerikanska fotbollsligan. Det finns ingenting som säger att Zlatan inte har någonting liknande på gång.
 
Redan innan flytten till industrierna i Manchester hittade såväl journalister som supportrar röda trådar till USA. Turin, Milano, Barcelona, Paris – världsstäder jämfört med det kala nordvästra England. Han packar med sig klädmärken och parfymer och flyttar till den näst största staden i landet. Det är klart att det handlar om mer än bara fotboll. Om det inte är ett Padel center i Årsta är det biografier och dokumentärer.
 
Zlatan Ibrahimovic vill se sig själv som ett fenomen och påminner också hela världen om det. Han är en global angelägenhet.
 
Men det ska ju spelas fotboll också – det är trots allt därför han är värvad. LA Galaxy har fått en världsstjärna och i utbyte kommer de kräva att han levererar. Precis som supportrarna hoppas på. Fotbollen i USA är på uppgång men fortfarande inte störst och trots storleken på helsidesannonserna, upphypade Instagram-poster och välkomstaktioner så landar det alltid i antal titlar. Om pokalerna uteblir kommer invånarna att återgå till den kaliforniska livsstilen, sin basket och sin hockey med allt vad det innebär.
 
Fortfarande har han saker att bevisa. Det är väldigt få personer förutom honom själv som vet vad den där knäskadan innebar, vad rehabtiden egentligen var och vad som krävdes för att komma tillbaka. Zlatan Ibrahimovic måste visa att han är fysiskt redo och återigen följa upp de självsäkra kommentarerna. Det pratas alltid om honom och lika mycket som hans supportrar vill att han ska lyckas – precis lika mycket vill hatarna se honom misslyckas. Det drivet har varit hans glöd tidigare och han kommer göra allt för att övertala de som tvekar även den här gången.
 
Visst, han är enligt rykten inte den bäst betalade spelaren och han är inte någon designated player. Nog för att det är lätt att dra PR-växlarna i turboläge i spekulationerna. Men kanske finns det någonting annat där – en vilja att avsluta vackert och genuint. Det är stort att Zlatan kommer till USA. Kanske är den kärleken också mer än ömsesidig.

/Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Aktuellt just nu

ViLirare-golfen 30 maj på Salems GK

Anmälan är öppen

Bli medlem och stöd ViLirare for friends

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln