Klubbarna har ett ansvar

av fredagskrönikören - Adam Nilsson

De tyska klubbarna har sin januarivila. Det betyder en dryg månad av lugn och ro från fotbollen där klubbarna med deras ledare och spelare från ladda upp ny energi. För spelarna handlar det om fysisk återgång till vad som var innan säsongen. För tränarna handlar det om en mental nystart inför en vår som kommer att kräva det absolut sista dropparna av svett. Januarivilan är enkelt sagt den sista ordentliga chansen klubbarna har för att förbereda sig inför nervkittlande titelstrider och bottenkamper. Och det handlar om att den på bästa sätt för skapa sig ett försprång gentemot det andra klubbarna.
 

Etiketter: fredagskrönikören

Den stora debatten handlar dock inte om hur man använder sig av vilan. Utan var klubbarna väljer att förbereda sig. Genom åren har de tyska klubbarna ofta tagit sig till Spanien och Turkiet. I och med den mediala globalisering som har skett har klubbarna dock fått tänka om. Inte bara ur egen synvinkel, utan ur Bundesligas synvinkel. PR-mässigt har man spritt ut sig mer än tidigare. Leverkusen och Schalke har tagit sig till Florida för att hitta nya vägar in på den annars redan lagda mediemarknaden. Många klubbar har åkt till Turkiet som tidigare år men det som har väckt mest känslor är Dortmund, Frankfurt och Bayerns val av ort. Dortmund valde nämligen Dubai, Frankfurt hamnade i Abu Dhabi och Bayern återigen i Qatar.
 
Känsligheten ligger i det politiska värdet. De två största klubbarna, Dortmund och Bayern, är de som har väckt flest känslor (ber om ursäkt till Frankfurt). För att två klubbar med sådan status, mer eller mindre obegränsad ekonomi väljer att åka till stater som inte är demokratier, inte tar hänsyn till medborgarnas rättigheter och som har blod på sina händer har varit upprinnelsen till vrede hos flera tyska politiker som inte tycker att klubbarna tar sitt ansvar. För politikerna är det givet att klubbarna, vars påverkan på gemene tysk medborgare är stor, måste tänka till både en och två gånger vid deras val. För klubbarna handlar det om att välja en plats där man anser sig ha bäst förutsättningar för att få till en så bra förberedelse som möjligt.
 
Och frågan är om de tyska klubbarna inte borde ha funderat på ett och två varv till innan de gjort sina val på att åka till den persiska halvön. En sak ska påpekas: självklart är klubbarna medvetna av sina konsekvenser. Men det betyder inte att de förstår fullt ut vilka signaler de sänder genom sina val. Ofta påpekar man att fotboll och politik inte hör ihop, men här är det klubbarna själva som mer eller mindre drar sig in i en politisk debatt och speciellt när det handlar om ett sådant känsligt land som Qatar (tänker bara på VM 2022) måste klubbarna tänka ytterligare ett par varv. Jag har full förståelse för att Bayern kan anse sig ha bästa möjlighet till förberedelse där, men samtidigt har jag svårt att tro att man inte kan få minst liknande förutsättningar i demokratier.
 
De tyska klubbarna har ett ansvar och i mina ögon har klubbarna inte tagit det. Även om de själva anser sig inte lägga några värderingar i sina val. Vilket nästan gör mig än mer irriterad. För då bortser man från all sin makt och kunskap. Vilket bara förlöjligar och fördummar klubbarna. Fotboll och politik borde kanske inte blandas ihop, men i vissa fall är linjen hårfin och i detta fall har man genomgått en överfall. Det borde klubbarna förstå.

/Adam Nilsson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln