Spanien tar guld


Av - Marcus Lindén -
Fotbollstränare med erfarenheter ifrån Enskede IK och Älvsjö AIK. Arbetar nu dagligen med ungdomsfotboll i AIK. Konsumerar all fotboll och i synnerhet den som spelas i Sverige. Utforskade under vintern den Sydamerikanska kontinenten.

VM:s andra gruppspelsomgång fortsätter i skrivande stund och på lördag kväll är det dags för Sveriges rysare mot Tyskland. Denna omgång är ofta min favorit. Kniven är mot strupen för en del lag om det inte ska bli respass. Men även ett läge för tungviktarna att rycka upp sig efter en del oavgjorda resultat i den första omgången.
 

Etiketter: marcus lindén

Ett lag som tog revansch i onsdags var Spanien. 3-3 mot Portugal, där Ronaldo berövade spanjorerna på festen, följdes upp med en 1-0-vinst mot Iran. En viktig sådan för Spanien som nu har utmärkta förutsättningar mot ett redan utslaget Marocko i den sista omgången.

Alla tvivel raderas givetvis inte av ett oavgjort resultat mot ett Portugal som är sämre än i EM 2016 och ett iranskt lag med begränsade förväntningar. Men jag tycker starten är alldeles utmärkt. De smyger i bakgrunden, de lär vinna en relativt svår grupp och Lopeteguis avsked är ett minne blott. 

Hittills har vi ingen annan dominant heller, även om vi säkerligen får se två-tre lag höja sig i övriga gruppspelsmatcher. Frankrike hade problem mot Australien, Argentina bemästrade inte Island, Brasilien kryssade mot Schweiz och Tyskland föll blytungt mot Mexiko. Det är ett ovisst VM hittills. 

Spaniens prestation mot Portugal innehöll allt - förutom tre poäng. Prestationen mot Iran innehöll inte allt - men den innehöll tre poäng. Jag tycker Hierros manskap visar upp en bra flexibilitet. Nacho blev Carvajal (båda var bra). Koke blev Vazquez (Vazquez startade förhoppningsvis sin sista match). Kvar med sparkapital på bänken sitter Saul. Costa gör mål, Ramos leder laget och det finns en drös mittfältare som presterar. 

Det ska sällan underskattas att finns balansen i en generationsväxling. Spelare som har gjort det förr behövs. Spelare som varit med, fast inte i framträdande roller behövs också. Men givetvis nytt också. Spanien har allt. Ramos, Carvajal och Koke kan få symbolisera dessa tre kategorier. Detta ska Lopetegui berömmas för. 

I åttondelsfinal blir det Uruguay eller Ryssland. Jag har högt förtroende för de förstnämnda, och de sistnämnda bör vi börja ta på allvar. Men blir det Ryssland är det en hyfsat tacksam åttondelsfinal. Väl framme i kvartsfinal kommer det vara ett starkare motstånd, men att Spanien nu kan ha en sista gruppspelsomgång och en åttondelsfinal med goda förutsättningar, hjälper till.

Spanien tar hem det här. Trots tränarstrul så har de det mesta. Detta VM har börjat exakt på det sättet som de vill. Det är tillräckligt för att mitt förtroende ska bestå. 

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln