Klarar Leeds slutspurten?

Av - Robin Gustavsson -
En 27-årig journaliststudent från Borås som ser alldeles för mycket fotboll, både inhemsk och internationell. Spelar själv i division 4, och har Arsenal som favoritlag. 
Uppskattar spelförståelsen mer än någon annan egenskap på planen. Vi har sett det förut, visst har vi det? Ett Leeds United som under höstsäsongen öser på och ser sådär självklara ut i att ta steget tillbaka till Premier League. Men så under julperioden händer det något och man klarar inte av att hålla samma fina tempo under våren. För två år sen hamnade man precis utanför playoff-platserna (7:a) och senaste säsongen föll man så långt ner som en 13:e-plats.
 

Etiketter: robin gustavsson

Och visst ser man emellanåt tendenser till att det inte riktigt funkar i år heller, om man jämför hur det sett ut under hösten. Nu har man förvisso hållit till i toppen längre än tidigare, men det blir någon oväntad förlust för mycket sett till hur det borde vara.

Som tur är har toppkonkurrenterna, med Norwich i spetsen, också lyckats tappa lite oväntade poäng vilket gör att Leeds ändå håller jämna steg med dem och Sheffield United. Men det gäller ju verkligen att hålla åtminstone ett av lagen bakom sig för att knipa en av de åtråvärda direktplatserna för uppflyttning.

Hamnar man istället trea väntar ju som bekant ett laddat kval mellan de fyra lagen som slutar bakom de första två. Där kan man verkligen inte räkna med någonting, det har vi sett genom åren. Att man slutat trea och varit 10–15 poäng före det sjätte-placerade laget har sällan märkts av i matcherna.

Så Pontus Jansson och hans mannar får nog se till att verkligen hålla ut här, det kan bli en jobbig avslutning på säsongen. Och visst hade det varit kul för oss här hemma om vi fick upp en till svensk till den engelska högstaligan.

Att någon av svenskarna ska lyckas ta steget upp måste ändå ses som relativt troligt. Förutom just Jansson i Leeds hittar vi tre andra svenskar i tre olika klubbar som ligger och lurar runt kvalplatserna. Förutom Niclas Eliasson som funnits med i Bristol City under hela säsongen så har ju Kerim Mrabti (Birmingham) och Alexander Milosevic (Nottingham) tillkommit under vintern. Båda dessa har stått för fina insatser vilket lovar gott inför framtiden.

Men i engelska Championship kan ingenting tas för givet, det blir alltid tätt och tufft att ta sig till de fina placeringarna. Men likt hur Emil Forsberg och Mikael Ishak tagit sig via sin andraliga upp till spel i en av Europas toppligor ligger åtminstone vägen fortfarande öppen för att ytterligare svenskar ska kunna göra samma typ av resa.

Jag håller tummarna, och ser fram emot en spännande avslutning!

/Robin Gustavsson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln