Berg fortfarande viktig

Av - Robin Gustavsson -
En 27-årig journaliststudent från Borås som ser alldeles för mycket fotboll, både inhemsk och internationell. Spelar själv i division 4, och har Arsenal som favoritlag. 
Uppskattar spelförståelsen mer än någon annan egenskap på planen. Hans brist på målproduktion i landslaget har fått en mängd människor att tröttna. För var match som går utan att det levereras nätrassel höjs fler och fler röster för att ”ut med det gamla, och in med det nya” ska tillämpas av vår förbundskapten Janne Andersson.
 

Etiketter: robin gustavsson

Ni har säkert listat ut att det är Marcus Berg jag pratar om. Men när den stora massan skriker efter en petning till förmån för stjärnskottet Alexander Isak kommer jag i denna vårens avslutande text att hylla vår rutinerade forward.

För i Jannes system är den gode Berg det perfekta valet. Hårt arbetande och lojal sätter han den första pressen, på ett sätt som inte alla anfallare hade bemödat sig göra. Prestigelös är verkligen ett ord som känns rimligt att använda i sammanhanget, där värmlänningen aldrig skulle få för sig att sätta jaget före laget.

Det är med just den inställningen hos spelarna över lag, som framgångarna under Anderssons tid som förbundskapten kommit. Vad som krävs och ska göras av varje spelare är glasklart, och följer man bara instruktionerna och utför dessa bra så finns det ingen anledning till varför man skulle tappa sin plats.

Anfallare ska göra mål, brukar det heta. Och det stämmer väl, men allt är inte svart eller vitt. Även om Bergs målfacit lämnar en del i övrigt att önska under den senaste två-års-perioden, så bidrar han i allra högsta grad i det offensiva spelet. Med väl genomtänka löpningar, ett gediget targetspel och att med allt sitt jobb dra till sig bevakning bidrar han till att spelare som Quaison och Claesson (för att nämna några) har kunnat skina på planen.

Ta bara matchen mot Malta som ett exempel. Visst, vi ska vinna en sådan match även med vårt 5,6,7 eller 8:e val på anfallspositionerna. Men Marcus Berg nickar och tvingar fram en bra räddning innan 1–0-målet, och är rent ut sagt briljant när han tar emot bollen på bröstet och felvänd volley-klackar bollen till Claessons 2–0.

Jag är superspänd på att få se Alexander Isak och följa hur dennes karriär ska arta sig. En säsong i Real Sociedad är att vänta, och vi hoppas väl alla se att han tar ytterligare kliv där till att närma sig den spelare vi både tror och hoppas att han kan bli.

Han är på god väg redan. Men att man bara ska slänga in honom från start och helt slopa den så nyttige Berg tycker jag vore ett stort snedsteg. Det finns flera saker (bl.a. ovan nämnda) som alla övriga av landslagets anfallare kan lära av Berg. Isak ska absolut matchas in, och det kommer han göra. Allt eftersom att talangen tar steg i utvecklingen och Berg blir ytterligare lite äldre så kommer skiftet till slut att ske naturligt.

Men dagen för skiftet är enligt min mening inte riktigt kommen. När den blir? Oerhört svårt att svara på. Men jag kan absolut se en Marcus Berg som startar matcher, kämpar och sliter för sitt landslag om ett år vid ett eventuellt EM-slutspel. Det viktiga är att varje spelare bidrar till helheten, och det gör Berg verkligen. Både offensivt och defensivt. I slutändan spelar det ju faktiskt ingen roll vem som är sist på bollen.

Tack så mycket för mig, ha en härlig sommar!

/Robin Gustavsson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln