Mentala marginaler

Av måndagskrönikör - Jimmy Åkesson

Mitt i den försommarvärmen som ett helt land har väntat på så är ett svenskt lag i en VM-final. Samma eftermiddag och kväll som nedsläpp i Köln så avslutas de europeiska ligorna samtidigt som den svenska diton växlar upp och hettar till. Oavsett om det avgörs nu eller i höst så kan det handla om små, små marginaler.
 

Med Sverige-Kanada i bakgrunden och blommande träd utanför fönstret ger det en kontrast som precis lika mycket går att applicera på idrottens värld. Det kan räcka med ett snedskär från den svenska backen i förlängningen som gör att guldet flyger över atlanten. En decimeter offside eller en stolpe ut kan vara skillnaderna mellan kvalplats och degradering – mellan uppflyttning och ytterligare ett år i andradivisions-lunken.
 
Det brukar heta att man förtjänar tur. I år har Malmö FF gjorde precis det. Hur de än spelat så har de plockat poäng. Inte allt för sällan har de packat ner alla tre i ryggsäcken och dragit ihop den med bara minuter kvar att spela på matcherna. Det är just den typen av förmågor som ger ett lag en förstaplats eller ett VM-guld. I kväll var det tvärtom när ett mörkblått-beklätt IFK-lag från Norrköping vände och vann på Swedbank Stadion. Malmö kommer såklart inte att gå ner sig, men IFK Norrköping åker hem med en lite rakare rygg och en stor portion självförtroende.
 
Om det finns en vinnare så finns det också en förlorare. Längst ner i den där tabellen finns det lag som saknar allt vad självförtroende heter. Som behöver springa dubbelt så många meter för att kanske få med sig ett resultat som är till deras fördel. Vinnarkultur byggs av vinster och att vinna separata fotbollsmatcher bygger självförtroende. Ett mentalt spel som är minst lika viktig som den fotbollstekniska biten. Om du inte tror på det du gör, vem ska då göra det?
 
Att ha en förlustfri svit eller ett antal raka segrar på hemmaplan gör arenan till sin borg. Ett mentalt övertag redan innan rättskiparen blåst igång matchen. Det är fascinerande hur mycket det där betyder. Som att motivation slår klass eller att ett tränarbyte och en ny röst i omklädningsrummet kan vara det som får igång ett lag.
 
Alex Ferguson byggde egentligen en kombination av allt det där. Inget lag åkte till Old Trafford för att enkelt hämta hem tre poäng – de anlände till en plats där de nästan visste att de skulle kamma noll. Det var i katakomberna som vinnarinstinkten fanns, den som sa att spelarna skulle blöda för klubben och spela tills segern vad inhämtad. Det var därför arenan andades fagra pokaler och medaljer.
 
Ett lag kan försäsongs-träna i flera månader, vässa på detaljer och vara fullt förberedda taktiskt. Men om spelarna inte är lika mentalt redo så spelar det där ingen roll. En spelare som inte har fokus kommer inte att prestera. Det kan handla om att tackla nervositet eller att hantera ett misstag som leder till ett baklängesmål. Att hela tiden våga även om det då och då misslyckas.
 
Den tredje perioden är bara minuter bort. Sverige är just nu 20 minuter från ett VM-guld, det första sedan 2013. Det kommer krävas en mental styrka i den avslutade perioden. Det kommer krävas lika mycket för att Kanada ska våga och orka sätta dit en kvittering. Om de rödklädda nordamerikanerna gör 1–1 är det helt plötsligt de som har självförtroende och energi. Dubblar Sverige sin ledning kan det lika gärna bli ridå för Kanada. Det ena laget har allt att förlora – det andra nästan ingenting. Hur som helst så kommer det att handla om små, små marginaler. Precis som det brukar göra.
 
/ Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln