INGEN BREXIT I CHAMPIONS LEAGUE


Av - Henrik Strömblad -
Curt Staffan HENRIK Strömblad, är född den 6 mars 1965 i Spånga, Stockholm. Henrik är sportkommentator som arbetar för Viasats kanaler och kommenterar nästan uteslutande fotboll såsom Champions League, Premier League, La Liga och Serie A. Strömblad är genuin supporter till IF Brommapojkarna sedan tonåren, och har spelat som målvakt i klubben.

Om Storbritanniens hårt pressade premiärminister Theresa May muttrar om Europafientliga medborgare bakom sin dörr på Downing Street så kanske en blick på kvartsfinalerna i de två stora Europacuperna kan skänka henne ett litet hopp om att på den Europascenen dominerar i alla fall England den här våren. Det är första gången på tio år som fyra engelska klubbar åter finns med i kvartsfinalerna i Champions League. Lägg dessutom till Arsenal och Chelsea i Europa League så ser vi att Premier Leaguelagen har en stark internationell säsong.  
 

De enda gångerna som en nation haft fyra klubbar så långt framme i Champions League tidigare var säsongerna 2007/2008 och 2008/2009 och precis som nu var det engelska lag. Att de engelska toppklubbarna har starka ekonomiska muskler har länge varit ett faktum. Att omsätta det i tunga UEFA-titlar har inte varit lika självklart. Chelsea blev Champions Leaguemästare 2012 och Manchester United tog Europa Leaguetiteln på Friends i Solna 2017. Men många gånger under senare år har satsningarna mot de ädlaste pokalerna i Europa slutat i besvikelse. Spanien med Real Madrid och Barcelona har dominerat den största scenen och i ”annexet” har Sevilla och senast Atletico Madrid tagit med sig Europa Leaguepokalen hem i fyra av de fem senaste finalerna.

Är det dags för ett trendbrott den här våren ? Champions Leaguesäsongen har utvecklats till något väldigt jämnt och härligt oförutsägbart. Vem trodde att ett ungt respektlöst Ajax skulle köra över Real Madrid på Bernabeu. Att Manchester United ur princip ingenting kunde krama fram ett resultat som slog ut ett dominant PSG. Eller att Liverpool efter den låsta mållösa matchen på Anfield skulle släppa sitt bortakomplex i Europa och blåsa Bayern av banan i München.
 
Videodomarna (VAR) har gjort sin entré i Champions League och oavsett vad vi tycker om deras inverkan på spelat är den tekniken här för att stanna i de största ligorna och turneringarna. Det jag funderar över efter att ha kommenterat ett antal matcher med VAR-beslut är vilken status huvuddomare och framförallt de assisterande domarna känner att de har? De assisterande domarna har fått tydliga direktiv att så långt som möjligt undvika att höja sina flaggor och vinka för offside om det finns några tveksamheter. Deras många gånger imponerande precision och skicklighet som vi kunnat ta del av, i Premier League mättes för något år sedan 2000 offsidesituationer och hela 99% !!!! var rätt hanterade av de assisterande domarna, reduceras till att de bara blir ett verktyg i händerna på VAR.

Det finns rutinerade domare på hög nivå som till och med tror att vi om ett par år kommer att se matcher utan assisterande domare. I Serie A där VAR är inne på sin andra säsong menar ett antal domare att ”det är bättre att aldrig vinka vid offsidesituationer för då får vi inte skäll för att vi förstörde en målchans som VAR hade rättat till”.

Domare är människor – inte robotar – och alla som spelat fotboll oavsett nivå vet att det bästa som finns är domare som kan kommunicera med spelarna, visa vilken nivå som gäller i närkampsspel och skapa en god stämning på planen. VAR kommer aldrig att göra att allt blir 100 procent rätt och rättvist. Det kommer alltid att finnas situationer, som Uniteds avgörande straff mot PSG, där ett mänskligt öga och en hjärna måste ta ett beslut om det är hands eller inte. Tekniken är bra men den får inte slaviskt styra de som skall ta de avgörande besluten och devalvera statusen på domarnas inverkan.
 
Vägen mot finalarenan i Madrid börjar att bli smalare. Vilka som står där på varsin planhalva lördagen 1 juni är inte lätt att förutspå. Det är i alla fall större möjligheter att någon av de engelska klubbarna når längre på sin europeiska resa den här våren än Theresa May.

/Henrik Strömblad

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln