Risk att flera Elitettan-lag drar sig ur


Av - Fredrik Finnebråth -
Fotbollsälskare sedan barnsben. Född på Hammarö, bosatt i Sunne. Skriver mycket och gärna, både i mitt jobb som journalist och hemifrån. Är svag för långsamma och spelskickliga innermittfältare som aldrig skjuter. Arsenalfan.

I mitt yrke som reporter på lokaltidningen i Sunne är det många fotbollslag jag följer. Den största klubben är utan tvekan Mallbacken och på söndag spelar dem seriepremiär i Elitettan borta mot Kvarnsveden. Men orosmolnen är flera i Mallbacken. Det största frågetecknet är att truppen är för tunn, vilket man inte är ensamma om i Elitettan. Frågan är om alla lag klarar av att fullfölja hela säsongen med 26 matcher på fem månader - utan sommaruppehåll. Jag är tveksam.
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Det är en tydlig trend inom damfotbollen. Även om det är elitnivå är pengarna för små för att handplocka spelare från Sverige och världen. Det är därför ovärderligt att ha spelare från de egna leden att fylla på med, men de flesta lag har inte det.

Under den här minst sagt speciella försäsongen har den här saken knappast blivit lättare. Landsgränser har stängts, transferfönstret likaså. När säsongen drar i gång i helgen gör den det med ett digert spelschema. Lägg därtill DM-matcher. Runt 30 matcher på fem månader när många lag redan har svårt att få ihop till en matchtrupp. Mallbacken med flera skulle bli enormt sårbara vid fler skador. Noterbart är dessutom att spelare måste stanna hemma vid minsta möjliga coronasymptom.

Ekonomin är en stor utmaning varje år för Mallbacken. I år ännu större. Redan innan coronautbrottet drabbades man av ett ekonomiskt bortfall på flera hundra tusen. När det nu inte tillåts någon publik finns det inga publikintäkter att hämta, men resekostnaderna består.

Jag säger inte att Svenska Fotbollförbundet borde ha agerat annorlunda för det är så många parametrar som väger in, men jag kan inte låta bli att oroa mig för flera lag i Elitettan. Känslan just nu är att minst ett lag kommer att dra sig ur under säsongens gång. Mallbacken tror jag klarar sig, de hittar alltid ett sätt att överleva. Om jag hade fått bestämma tror jag att en enkelserie hade varit rätt val för Elitettan. Det sista SvFF vill är att mista fler elitsatsande elitlag.

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln