Moraliskt illasittande uniformer

Av måndagskrönikören - Bernt Ljung

Om politikerna i Borlänge hade begåvats med det driv och hjärta som Kvarnsvedens eldsjäl Olle Davidsson har, hade saker sett annorlunda ut i vår kommun. Jag blir så ledsen för Olles och klubbens skull om det jag nu hör och ser stämmer. Bakgrunden till det lokala mellanhavandet handlar om att när föreningens damer avancerade till allsvenskan blev de ålagda av vårt nationella förbund att iordningställa sittplatser under tak för 800 personer på hemmaplanen som ligger i den del av kommunen med samma namn som föreningen. Detta krav (som för min del är obegripligt) tog föreningen med Olle i spetsen tag i omgående.
 

Att så har varit fallet kan jag för egen del intyga då jag passerar där i stort sett dagligen. Maken till det ideella arbete föreningen har genomfört med att bygga läktare, som man dessutom själva finansierat, på en kommunal idrottsplats får vi leta länge efter. Nu passerar jag aldrig platsen nattetid men vad jag hört så lyser flitens lampa lika starkt även då. Om föreningen nu är på väg att uppfylla de nationella kraven så borde väl allt vara i sin ordning?
 
Men så enkelt är det inte då våra folkvalda, med endast några få dagar kvar till klubbens allsvenska premiär, oannonserat och i moraliskt illasittande uniformer, besökt föreningen och ställt krav. Det som återstår är att bygga läktare för ytterligare 500 personer, och för detta finns både ekonomi och manskap och en garanti från föreningen att ordna. Detta projekt kommer visserligen att ta en tid men utgör inget hinder för att kunna spela på arenan, men för att detta ska vara möjligt så krävs en dispens av förbundet och det är denna dispens som nu kommunen vägrar medverka till om de inte får köpa den fotbollshall som föreningen själva byggt och finansierat! Detta är inget annat än utpressning och inget som jag trodde förekom så öppet här, men det är väl bara att tugga i sig och acceptera att världen förändras även i vår bygd…
 
Kommunen vill i stället att Kvarnsveden nu ska hyra in sig på Domnarvsvallen, vilket kommer att fördyra och dessutom påtagligt minska sponsorintäkterna. Då staden idag saknar ekonomi för att bygga om denna slitna arena så lovar politikerna att i alla fall att snygga till den något. Men snälla då, gör nu ingen kortsiktig ansiktslyftning i budgetform, utan vänta och gör något riktigt när ekonomi finns för en totalombyggnad. Risken är annars att fotbollsintresserade i staden får uppleva en föga emotsedd repris på samma arenas fantastiska gräsomläggning för drygt fyrtio år sedan då man valde att så nytt gräs på bara halva planen. Projektet påbörjades 1974 och planen togs i bruk igen först på hösten 1976 och då hade halva planen fortfarande ojämnt gräsunderlag. Detta är det absolut största självmål som någonsin tillverkats på denna arena! Eftersom Kvarnsvedens IK och deras damer är fantastiska ambassadörer för vår stad så ska Borlänges politiker stötta dem istället för att jävlas, allt annat är tjänstefel enligt mig!
 
Den tidigare spelaren Magnus Svensson tvingas bort från Leksand! Oj oj oj vad man i lokaltidningen till varje pris försöker skapa ett snyftreportage av en naturlig process där föreningen väljer kompetens före nostalgi. Tänk om vi jämt skulle behålla varje vikarie på varje arbetsplats varje gång efter att kontraktstiden löpt ut. Lägg ner nu DT.se!
 
Man C mot PSG blev en sevärd match tack vare skickliga spelare som bidrog till den fantastiska energi och laddning som spreds över arenan. Zlatan och PSG var såklart besvikna efteråt då de inte tyckte de gjorde någon bra match. Kanske var det så, men man mötte en motståndare som var hundra gånger bättre förberedda än Chelsea. Keeprarna Trapp och Hart är kompetenta och har också den size som jag tror är nödvändig för att möta alla de höga krav som behövs på den internationella scenen.
 
En yrkeskår som ständigt verkar utvecklas men som sällan beröms är fotbollsdomarna. Den trio som dömde på Etihad Stadium var strålande tycker jag. Forna tiders linjemän som på grund av att de inte höll måttet som domare på någon högre nivå, och därför fick duga som linjemän verkar som väl är vara ett utdöende sällskap…

/Bernt Ljung

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln