Sverige har blivit folkets lag igen

Av - Samuel Abrahamsson -

VM-kvalet har den här helgen gått in i sitt slutskede och de sista matcherna i de olika kvalgrupperna ska spelas. Och Sverige har ett gyllene läge att ta en playoff-plats. Och oavsett om vi lyckas med det eller tar oss till VM så tycker jag något annat är minst lika viktigt med det svenska landslaget och det är att det har blivit folkets lag igen.
 

Etiketter: samuel abrahamsson

Det har varit många matcher på Friends Arena som knappt har blivit halvfulla redan innan Zlatan Ibrahimovic tackade för sig i landslaget, men också för att det har inte gått speciellt bra för Sverige de senaste åren. Sverige har inte varit med i ett världsmästerskap sedan 2006 och missat de två senaste VM-festerna i Sydafrika och Brasilien. Visst vi har varit med i EM-slutspelen men det är inte riktigt samma sak. Och dessutom har det gått relativt dåligt i EM där och det gör inte saken lättare att få med sig publiken.

Därför är det nu så kul att se att Janne Andersson i stort sett har vänt tillbaka de svenska fansen. Det finns såklart de som alltid har gått och stöttat landet på varje landskamp, men det har varit betydligt svårare att locka den här ”vanliga” fotbollspubliken som går på fotboll för att bli underhållna. Att välja det en kväll i stället för att sitta hemma i soffan med vännerna har varken förbundet eller laget lyckats med.

Men nu är de på god väg att göra det och i lördagens möte mot Luxemburg var det över 50 000 sålda biljetter och det pratades om publikrekord på Friends för en landskamp. Och då ska vi komma ihåg att det var Luxemburg vi mötte, det var ingen världsnation som kan stoltsera med stjärnor som lockar folk som vill se dem lika mycket som Sverige. Nej, på lördagskvällen var verkligen alla där för att se sitt land och jakten på en VM-plats. Det tycker jag är otroligt häftigt.

Frågan är då om vi kan hålla i det här? Går Sverige till playoff så är jag tämligen säker på att hemmamatchen där oavsett motstånd kommer att bli utsåld även den. Det här svenska landslaget har tagit tillbaka mycket av det som inte fanns där under Erik Hamrén och det allra tydligaste är kanske att Janne har gett det här laget en ny identitet. Att laget står enat tillsammans och vill göra det här som ett lag. Det fanns många sådana tveksamheter under Hamréns styre i mitt tycke. Men Janne har kört sitt race och han fick ihop en grupp som jobbar tillsammans från första början och sedan bara fortsatt med det, delvis såklart också för att det har gått bra rent resultatmässigt.

Sedan har det såklart kommit och gått spelare under hans tid på grund av skador och dålig form som gjort att någon här och där har fått bytas ut. Men grundkärnan har ofta varit densamma och skapat en vinnarkultur. Det här svenska landslaget har slagit Frankrike på hemmaplan och visat sig vara kapabla till det mesta. De har en tro och mentalitet som säger att inget är omöjligt och de är därför värda att spela inför ett fullsatt Friends mot ett sämre lag som Luxemburg.

För det är dem själva som har skapat att folket kommer tillbaka. Så oavsett om vi går till VM eller inte så har de blivit folkets lag igen och folket känner för sitt land igen. Ett landslag behöver ha en identitet som vi åskådare känner med och det har vi nu fått. Sådant kan till och med vara värt mer än en plats i ett världsmästerskap, men kan vi få båda så skulle det vara fantastiskt.

/Samuel Abrahamsson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln