Slutspurten

Av - Jimmy Åkesson -

En allsvenska som är inne på sin slutspurt. En allsvenska som kommer att vinnas av ett himmelsblått lag från Malmö. En allsvenska som helt plötsligt sprattlade till, stannade upp och gav supportrar över hela landet huvudbry.
 

Etiketter: jimmy åkesson

Det var som att lagen gick ut och la i den allra sista växeln innan löningen kom. Ett IFK Norrköping som visade besked mot Häcken? Halmstad ska bara städas av. Ett Eskilstuna som bortaslog Örebro? Mot Göteborg är de nere på marken igen. Pang – bom. Omgång 25 i Allsvenskan 2017 blev en sådan man drar på mungiporna åt. Eller för den delen släpper dem ner till fötterna.
 
Helt plötsligt är Eskilstuna inte längre sist, har två raka vinster och skickade en stenhård krisstämpel på porten till Kamratgården. Halmstad vann sin blott tredje match för säsongen hemma mot Norrköping och Häcken visade att det defensiva läckaget från förra tisdagens match brast ordentligt mot AIK. Kalmar fortsatte på en relativt god Nanne Bergstrand-våg och Malmö FF tryckte ner Elfsborg så långt i skorna att Magnus Haglund kommer skämmas resten av säsongen.
 
Det finns bara en vinnare i allt det här och det är samma lag som kommer att lyfta Lennart Johanssons pokal även i år.
 
Så vad är det som blir spännande med fem matcher kvar att avverka. Under det stora ingenmanslandet så är det trots allt en kamp för överlevnad. Eskilstuna har varit bespottade under hela säsongen – nu har de rest sig på nio. Frågan är om de ens själva trodde på det när de legat hjälplöst sist.
 
Mitt i allt det där ska Östersund dra ett svenskt lass i Europa. En resa som förvisso gjort att prestationerna på hemmaplan halkat men där de kliver ut med huvudet högt och bröstet utåt oavsett om motståndet heter Zorja Luhansk, Herta Berlin Athletic Bilbao. Nog för att matcherna blir häftiga i Spanien och Tyskland – men det jag ser fram emot är att se ett gäng basker träda in på en arena med konstgräs och dryga plusgrader i luften.
 
Men först ska det ju avgöras även i praktiken i så väl toppen som i botten och oavsett tabelläge så kommer det att älskas. Oavsett placering så kommer känslorna vara lätta eller tunga – ångest eller glädje. Det är så det fungerar och det är någonstans där vi får försöka hitta lite nerv. I känslorna kring sitt eget lag och sin egen stad.
 
När Göteborg och Sirius rullar igång omgång 26 nu på fredag är frågan om vi återigen vaggas in i en serielunk där favoriterna plockar poäng eller om vi vänder upp och ner på allting en gång till. Oavsett hur klart det än verkar vara så kan alla slå alla. En klyscha som både du och jag dragit förut. Men det är ju det som är det fantastiska med allt det här när slutspurten bara blir kortare och kortare. Och som ger mer eller mindre huvudbry beroende på vilken färg hjärtat bankar för.
 
/Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln