Segerrus och diamantbollar


Av - Jimmy Åkesson -
Norrköpingsson som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar damfotboll, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.En landslagskapten som för en gångs skull bara ville njuta och vara fotbollsspelaren Caroline Seger. En 34-årig mittfältare som precis vunnit sin andra diamantboll, tagit SM-guld med FC Rosengård och som summerade fotbollsåret 2019 som magiskt.
 

Etiketter: jimmy åkesson

När hon skämtsamt spände ögonen i kameralinsen och riktade jakten på Therese Sjögrans landslagsrekord var det minst lika mycket allvar i blicken. En mätt bronsmedaljör? Nä – med ett färskt treårs-kontrakt påskrivet är hon redo för ytterligare år i både Damallsvenskan och Peter Gerhardssons landslag som har siktet inställt på EM i England 2021.

Tio år har gått sedan hon fick sin första utmärkelse av det finaste av individuella priser förbundet väljer att dela ut. Ett decennium som tagit henne ut i världen till Philadelphia, New York, Paris och Lyon – metropoler värda en världsstjärna. Allt det som en gång började i ett litet samhälle utanför Helsingborg. 

Tio år som landslagskapten i tre VM, två OS och tre EM. Damallsvenska guld, Svenska Cupen-pokaler, Division 1 Féminine-titlar och Champions League-segrar. En imponerande meritlista och ett bevis på en hög nivå och fotbollskompetens under en lång tid.

Det har snackats ett tag att Caroline Seger skulle snöra av sig landslagsskorna. Efter EM 2017. Efter VM i fjol. Men så finns energin där – bara ett mästerskap till, sedan kanske, kanske. I bronsmatchen mot England var det hon som klev ut med bindeln rund armen, gjorde sin 201 landskamp och vann en VM-medalj. Det var hon som ledde FC Rosengård till ett nytt SM-guld.

I en fotbollsvärld där fixstjärnorna och de kreativa spelarna får uppmärksamhet och blir idoler är det lätt att de som inte syns lika mycket heller inte får lika mycket intresse. Caroline Seger kanske inte syns men saknas när hon väl är borta. Det där gedigna och otroligt viktiga arbetet som gör att ett lag fungerar, att andra spelare kan göra sina grejer. Och visst finns det en hel del erfarenhet bakom det stenhårda pannbenet. Sådan erfarenhet som kommer från stora mästerskap, stora matcher och både med- och motgång.

Det är också en smartness i att anpassa sig till nutiden – hon besitter inte längre snabbheten men kompenserar den med en fotbollsintelligens som gör att hon fortfarande kan prestera i världsmästerskap.

När det nyskrivna kontraktet med Rosengård löper ut kommer hon vara 37 år. Då har ytterligare ett OS passerat och ett europamästerskap spelats. Men först ska ett kval där Sverige har allt i sina egna händer avgöras, sedan ska hon ut och spela Champions League.

Caroline Seger är en ledare ut i fingerspetsarna och det kommer hon vara tills hon kliver av en fotbollsplan för allra sista gången. Så länge det finns något att sträva efter och så länge det finns någonting att vinna så kommer hon göra allt för att nå dit.

Om Therese Sjögrans rekord kommer ryka? Ja, inte kommer kaptenen från Gantofta att sluta innan hon passerat 214. Jag tror sportchefen inte har några problem med det heller. 

/Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln