Tillsammans


Av - Jimmy Åkesson -
26-årig kille från Norrköping som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar i dam division 3, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.

Nu på söndag spelar IFK Norrköping två matcher. Den ena mot Kalmar FF och den andra mot Vimmerby IF. Den ena i Allsvenskan och den andra i division 1. Den ena för herrar och den andra för damer. Äntligen.
 

Etiketter: jimmy åkesson

Det har varit åtskilliga möten och diskussioner – förslag och kompromisser. Ett arbete bakom kulisserna som pågått i flertalet år med olika styrelser. Därför känns det lite tomt att det har gått i mål, men ett tomrum som fyllts upp av möjligheter att nå högre än någonsin tidigare.
 
Jag har under de två senaste åren varit en del av det. Det första året som ledamot. Det andra året som sekreterare.
 
I februari hade vi vårt sista årsmöte i föreningens historia. Nio år efter att föreningen IFK Norrköping Damfotbollsklubb grundades slungade vi den sista ordförandeklubban i bordet och konstaterade att vi gett tjejerna i den vitblåa dressen en bättre chans att få eliten.
 
När de kliver ut på Östgötaporten gör de det för första gången som ett damlag tillhörandes IFK Norrköping Fotbollsklubb. Dam-prefixet är borta – det här är en klubb och en stjärna.
 
Norrköping är en fotbollsstad som jobbat till sig såväl elit som talang. Klubben har en femstjärnig akademi-verksamhet, mycket tack vare grabbarna från stan som spelade hem det där guldet hösten 2015. Att klubben 2018 har ett damlag under sitt tak är lika självklart fotbollsmässigt som jämställhetsmässigt. Det görs inte bara för att det är modernt, det görs för att det är så det ska vara.
 
AIK har det. Djurgården har det. Hammarby har det. BP har det. Det är lätt att dra storstads-referenser när det kommer till fotbollsklubbar med herr- och damverksamheter under samma emblem. I Göteborg saknas det, precis som i Malmö. Då har ändå både Kopparberg/Göteborg och FC Rosengård skördad framgångar under 2000-talet. Å andra sidan så är det i städer där herr-fotbollen inte är störst som damerna får sitt utrymme och erkännande. Som i Linköping. I Piteå. I Vittsjö. I Eskilstuna. De största varumärkena drar mest publik och det ska damfotbollen försöka utnyttja. Jag tror att intresset kan öka så länge folk vet att de finns.
 
Att IFK Norrköping FK och IFK Norrköping DFK var två olika föreningar mellan 2009-2018 hade kanske inte alla koll på. Det blev en konstig syn på varför lagen delades upp så pass mycket som de gjorde i tron om att de var en och samma klubb. Nu syns reklamen för matcherna på samma ställen, båda lagen får utrymme i matchprogrammet och en lång och seg vinter börjar spricka upp till en fotbollsvår som andas optimism, spänning och längtan. Ju mer exponering desto större intresse – för det är de här tjejerna värda. Det finns ett tillsammans-tänk och den östra delen av Östgötaporten har välkomnats på ett utmärkt sätt till VM-läktaren. De vill vara där, de får vara där och de kommer att vara där på ett naturligt sätt.
 
Att Rebecca Stigenhed och Emilia Larsson våren 2018 poserar i den nya hemmatröjan tillsammans med Simon Thern och Kalle Holmberg gör mig stolt. Stolt över att vårt arbete lönat sig. Stolt över att ha varit en del i det arbete som ger tjejerna chansen att bli bättre. Att nå högre. Att ge en väg till elitfotbollen på damsidan.
 
På söndag kommer de där fyra ackompanjeras av ytterligare 18 spelare mot Kalmar och Vimmerby. Norrköping mot Småland. Direkt efter Allsvenskans tredje omgång byter Jens Gustafsson plats med Anders Gahnström och förhoppningsvis stannar stora delar av Curva Nordahl kvar för 90 minuter fotboll till.
 
Välkommen våren, välkommen fotbollen. Norrköping är en fotbollsstad långt utanför citykärnans gränser – från Dagsberg via Eneby och Smedby till Skarphagen ut mot Norsholm.
 
Men det är vid gamla Idrottsparken vi tar vid. För det är ju så de sjunger från den norra kortsidan. ”Stjärnan ska lysa högst över allt”. Nu lyser den över båda sidorna av arenan.
 
/Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln