Domedagsprofetior


Av - Jimmy Åkesson -
Norrköpingsson som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar damfotboll, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.Ett halvår av mörker, sex månader av längtar, iskalla träningsmatcher, frusna läktare, förhoppningar och förväntningar. Sommartid och vårtecken – Allsvenskan har mullrat igång och efter premiäromgången är alla supportrar lika cyniska som vanligt.
 

Etiketter: jimmy åkesson

Alla ska avgå, allt är skit och det är 29 omgångar kvar av lidande, ångest och bottenlös sorg. Oavsett om du befinner dig i Solna, Norrköping eller Malmö. Fotboll och premiärer är sannerligen fantastiskt.

För det blir väl så när alla vinterns känslor som byggts upp ska komma ut på en gång under 90 minuter. Det blir ju inte lättare när tre av nykomlingarna innehar placeringarna 1–4 där den fjärde till råga på allt är IK Sirius. Känner ni hur alla gulddrömmar dog för favoriterna och seglade iväg från Friends, Östgötaporten och Stadion?

Såklart inte, men någonstans så är det just de starka känslorna, det oceanska pendlandet mellan eufori och misär som är grunden till supporterskapet och kärleken till sitt lag. Lika mycket som nedstämdheten efter en premiärförlust antagligen är en försvarsmekanism mot andra lags sympatisörer. Det är viktigt att vara självkritisk innan någon annan påpekar det.

Det är ju livsfarligt att sticka ut huvudet genom fönstret, rätta till solglasögonen och säga ”vi vinner SM-guld. Alla andra kan gå hem”. Supportrar i kombinationer med sociala medier tvekar inte en sekund på att dra fram en gammal tweet för att påpeka ”så här sa du i april, vad säger du nu?”. Känn ingen press – och så vidare.

Så att någon av AFC Eskilstuna, Helsingborg, Sirius eller Falkenberg kommer att lyfta Lennart Johanssons pokal i höst är ganska osannolikt. Den känslan och tron har nog de flesta som följer Allsvenskan men det gör å andra sidan inte bitterheten över noll poäng mindre. Om nu någon av de fyra ovan nämnda lagen vinner SM-guld, kom ihåg vart ni läste att de inte skulle göra det!

Vi väntar med domedagsprofetiorna även om det på en cynisk nivå kan vara både givande och lättande för själen att avfärda en hel kommande säsong efter 90 minuter fotboll. Med andra ord så spelar den där första matchen kanske inte så stor roll när det hela ska summeras men det är i alla fall någonting att kunna skylla på. Om konspirationsteorierna ändå ska fram så förlorade IFK Norrköping borta mot i premiären Helsingborg med 1–3 guldsäsongen 2015 så eventuellt var det Jens Gustafssons plan hela tiden.

Det har, ungefär hur länge som helst, pratats om självförtroende och hur mycket det betyder att börja med en bra start – precis som att det är viktigt för en anfallare att tidigt göra mål. Men hur vitalt är det för en 30 omgångar lång säsong att börja med en trea när det är 87 kvar att spela om? Allt det där i korrelation med att ”en premiär är en premiär”. Hur ska ni ha det egentligen? Gränsen mellan guld och Superettan är hårfin.

Det kommer att rätta till sig, det kommer bli lite som det brukar och snart är alla 16 lag inne i serielunken. Några kommer att trycka upp tabell-tshirts, några kommer skrika om tränarbyte, någon kommer bojkotta Eskilstuna och någon kommer hålla sig borta från en granskande lokaltidning. Klockan är framflyttad en timme, våren är lite önsketänkande på ingång och Herrallsvenskan i fotboll är återigen i fullt fokus. Som Gert Fylking utbrast någon gång strax efter millennieskiftet.

/ Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln