Erfarenheten att se talangen


Av - Jimmy Åkesson -
Norrköpingsson som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar damfotboll, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.Genombrott. I svensk fotboll så är Alexander Isaks namn tapetserat i varenda kvällstidning och nätupplaga och om det inte ryktas om Barcelona eller Real Madrid så är det Roma och Chelsea. Att han besitter en talang har inte undgått någon. Jag är mer imponerad över dem som ser det innan någon annan gör det.
 

Etiketter: jimmy åkesson

I går spelade IFK Norrköpings U21-lag seriematch mot Syrianskas dito. Båda lagen ställde upp med ganska rutinerade startelvor som innehöll matchmeriter från både Allsvenskan och Superettan. Som det brukar se ut i de här matcherna när A-laget spelar framåt helgen så sker det en hel del byten och en match kan vända i kvalitet när de yngre förmågorna släpps in och de äldre vilas inför viktigare omgångar.

Oliver Stefansson kom in med 35 minuter kvar och stod för ett drömmål när han närmare mittlinjen än straffområdet avlossade en kanon som tog fart och seglade in över Dwayne Miller i gästernas mål. Mittbacken är född 2002 och det är inte svårt för Peking-supportrarna att bli nostalgiska. Han är son till Stefan Thórdarson och den som kan sin isländska Norrköpingsfotboll vet hans relation till fansen och tvärtom.

Att IFK Norrköping och den isländska klubben IA Akranes har en speciell relation är ingen hemlighet och att den lilla klubben på västra delen av ön producerat så pass många duktiga fotbollsspelare är en historia i sig. Det var därifrån Arnór Sigurdsson kom och lämnade Norrköping som klubbens dyraste spelare någonsin. Det är därifrån IFK Norrköpings nuvarande islänningar, just Oliver Stefansson och Ísak Bergmann Jóhannesson har sin skolning – precis som att Hakon Arnar Haraldsson och Jón Gísli Eyland Gíslason är inbjudna till klubben för provträning.

I den där matchen mot Syrianska gjorde Alexander Jakobsen tre mål, snurrade hej vilt med försvararna och var den som syntes mest. Ändå var det Oliver Stefansson som U21-tränaren Stefan Hellberg ville prata om efteråt.

Det säger någonting om hans talang. Det säger någonting om vilka kvaliteter han har som ligger och mullrar i den långa och gängliga kroppen. Hellberg hyllade blicken för spelet, känslan i vänsterfoten och sättet att se fotboll. Att han gjorde ett mål som kommer att vevas ett antal gånger i sociala medier? Ja, jo det är sant. Men det var ju andra situationer där hans kvaliteter och hans talang visades mer. Det var det Stefan Hellberg såg. Vi andra såg målet primärt.

Då är ändå Ísak Bergmann Jóhannesson ynglingen det pratas mest om.

Det häftiga i att se en spelare som Arnór Sigurdsson komma som okänd – från att spela division 2-fotboll inför tvåsiffriga åskådare till att slå igenom i Allsvenskan och avgöra matcher i Champions League. Det ännu häftigare i att vara en del i det arbetet som såg råtalangen och slipa till det till någonting som blommar ut – att ha varit med på resan och format en spelare som kan gå hur långt som helst.

Att höra Stefan Hellberg prata om Oliver Stefansson ger lite samma vibbar. 17-åringen ska bara växa till sig först, växa ikapp kroppen. Därefter vikten i att få chansen och ännu viktigare att ta den. Hellberg ser och känner att någonting stort är på gång. Han tror sig veta att det finns någonting att hämta där om de gör sitt jobb rätt. Som de gjort tidigare. Hellberg har erfarenheten att se talangen.

Och Norrköping har sett den betydligt tidigare än oss andra.

/ Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln