Dubbla engelska finaler i Europa

Av - Robin Gustavsson -
En 27-årig journaliststudent från Borås som ser alldeles för mycket fotboll, både inhemsk och internationell. Spelar själv i division 4, och har Arsenal som favoritlag. 
Uppskattar spelförståelsen mer än någon annan egenskap på planen. Inför returerna av veckans Europamatcher var det väl knappast någon som trodde att Champions League och Europa Leagues finaler skulle bestå av fyra engelska klubbar. I Europa League sågs möjligheten som mer sannolik, men i CL var det snarare motståndarlagen Barcelona och Ajax som låg i förarsätet inför returmatcherna.
 

Etiketter: robin gustavsson

Det började på Anfield där hemmalaget Liverpool skulle göra det omöjliga mot självaste Barcelona. Med två av sina bästa och viktigaste offensiva spelare frånvarande dessutom (Salah och Firmino), lyckades man med bedriften att vänta sitt 0–3 underläge genom att smälla in fyra bollar och hålla tätt bakåt.

Det var knappt man kunde tro att det var sant. Storfavoriten till att ta hem hela turneringen hade därmed åkt ut och de röda från Liverpool blev klara för andra CL-finalen i rad.

Dagen därpå skulle vi få se prov på ännu en imponerande vändning. Ajax hade visserligen bara med sig en ett-målsledning från den första matchen, men lyckades under returmatchens första halvlek göra ytterligare två mål och gå mot vad som kändes som en säkrad finalplats.

Men ingenting skulle visa sig vara säkert. Brassen Lucas Moura ordnade på egen hand en otrolig vändning med sina tre mål, och även Tottenham är alltså i Champions League-final i Madrid den 1 juni.

Tottenham-Liverpool alltså. I final. En stor applåd till den som kunde förutspå det i höstas när gruppspelet drog igång. Men nu är det verklighet, och det ska bli spännande att se vilket av de engelska lagen som tar hem den finaste av troféer.

Engelska lag i final ska det också bli i nästa europeiska turnering, Europa League. Arsenals livsfarliga duo Alexandre Lacazette och Pierre-Emerick Aubameyang bombade in inte mindre än sju mål på stackars Valencia som inte hade någon chans över två matcher.

Spanjorerna lyckades ta ledningen i båda mötena, men kunde alltså inte stå emot Londonlagets målglada anfallspar.

Svårare blev det för nästa Londonlag, Chelsea, att bli klara för finalen. Motståndarna Eintracht Frankfurt stod emot på ett utomordentligt sätt, och det skulle krävas en straffläggning för att kora en vinnare. Efter 1–1 i båda matcherna, skulle allt avgöras i den femte och sista straffomgången. Detta av ingen mindre än superstjärnan Eden Hazard. Frankfurt-målvakten Kevin Trapp blev lurad åt ena hållet, och Hazard bredsidade enkelt in bollen i det andra.

Den spanska Europadominansen får åtminstone ett temporärt slut, och istället är det alltså England som regerar i år. Är engelsmännen i toppen för att stanna? Jag tror det. Kanske inte med fyra finalister framöver, men med så många starka lag och rejäla ekonomiska muskler tyder mycket på att detta bara är början.

/Robin Gustavsson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln