Vi ses nog aldrig igen, AFC

Av - Marcus Lindén -

I den förra omgången av Allsvenskan blev det klart att både Halmstad och AFC får lämna serien - medan Sundsvall och Jönköping gör upp om att slippa kvalplatsen. Halmstad var snabba med att tweeta ut "Vi ska tillbaka". De har en ung tränare, med en delvis lovande trupp och har ryckt upp sig under hösten. 
 

Etiketter: marcus lindén

Halmstad måste vara bättre förberedda nästa gång, men potentialen finns. De har gjort resan flera gånger. För AFC:s del kan denna degradering vara betydligt värre. Pelle Olsson hann aldrig vinna som tränare för klubben. Michel Jolley har sedan gjort ett väl genomfört jobb, men det räckte inte. AFC trampade fel i viktiga lägen.

Alex Ryssholm visade upp sina svagheter denna säsong. Han blottade sig faktiskt rejält. Jag har väldigt svårt att se att laget klarat sig med Pelle Olsson, men avskedandet var ovärdigt i somras. Han fick en extremt spretig trupp i händerna, utan allsvensk rutin och mitt under en pågående flytt. Det var en tuff situation och Pelle Olsson fick givetvis fokusera på defensiven till fullo.

Ryssholm visste inte varför han anställt Pelle Olsson med tanke på att "laget spelade en negativ fotboll". Det är svårt att kritisera beslutet helt och hållet, med tanke på att Jolley fick effekt. Men otydligheten och en bortkastad vår är huvudorsakerna till att det blir Superettan 2018. AFC har träffat rätt ibland när det gäller nyförvärv, men för många tilltänkta kuggar misslyckades man med denna gång. Erlandsson och Frimpong bland annat.

AFC har nu flyttat stora delar av ungdomsakademin till Eskilstuna. Och visst, år två i staden där klubben är mer samlad är givetvis positivt. Alex Ryssholm kan omöjligt ha varit så naiv att han inte garderat sig ifall laget skulle ramla ur under sitt debutår. Ambitionerna bör finnas kvar, men kommer de kunna vara lika slagkraftiga?

Michel Jolley är en enorm pusselbit i framtiden. Om jag får gissa, stannar han inte. Signalerna säger inte att han är sugen på Superettan och trots sin unga ålder har han ett starkt CV. Ett tillräckligt starkt intresse borde finnas både i Sverige och utomlands för att det ska vara mer attraktivt än AFC. Jolley hade säkerligen varit bra långsiktigt, men han anställdes för snabba resultat. Rekryteringens värde bör diskuteras.

Vi ska definitivt minnas vem som tog upp laget. Özcan Melkemichel ledde laget både genom Division ett och Superettan. Han fick med sig några av hans tidigare spelare och var som gjord för miljön. Han behärskade arbetet även om det var lite rörigt runt omkring - och alla kapitel var oskrivna. Özcan kunde anpassa sig och byggde någonting väldigt starkt. Ytterst få hade gjort det bättre i AFC.

Jag tycker AFC tappat sin röda tråd. Jag ser det snarare så än att Ryssholm ibland anställt skickliga tränare. Omar Eddahri lämnar laget. Buya Turay väntas också lämna - och lånet på Abdul Razak löper ut. Fler frågetecken om nyckelspelare finns. Truppen är oviss, tränarsituationen kan bli ett problem och AFC kan få det tufft. Jag tror vi inte ser klubben i Allsvenskan något mer.

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln