Sprid ut landskamperna
För ett par år sedan skrev jag en text om att det svenska fotbollslandslaget inte var för alla. För dyra biljettpriser och för huvudstadsfokuserat när det kommer till matchande. Jag står fast vid min åsikt.
När det svenska landslaget på tisdag möter Slovakien verkar det som den stora publiken uteblir från Friends Arena och vem kan döma dem. I Nations League-mötet med Turkiet kom drygt 20.000 åskådare till Nationalarenan. I den första matchen efter ett framgångsrikt Fotbolls VM lyckades förbundet inte ens fylla halva läktaren. Biljettpriserna sänktes från hutlösa 700 kronor till 200, men för sent.
Rapporterna inför mötet med Slovakien är ingen glädjens läsning. Trots att fotbollsförbundet nu prissatt biljetterna mellan 50 och 200 kronor förväntar man sig inte mycket mer än 10.000 åskådare.
”Det är tisdagkväll och matchen börjar först 20.45”, ursäktades det från förbundshåll. I vilket fall som helst: det kommer bli glest på läktaren och i slutändan förlorar landslaget på det. Att förbundet inte kan styra vilken tid matchen ska spelas är en sak, men borde man inte fundera på var den spelas?
Från min egen ungdoms glada dagar minns jag flertalet träningsmatcher (och kvalmatcher) på Ullevi i Göteborg. Och inför EM i Frankrike laddades det upp med landskamp på Stadion i Malmö. I vårt södra grannland har danskarna gjort precis det och flyttat sina matcher från Köpenhamn till Herning och Aarhus. 17.500 åskådare kom till mötet i Aarhus och det verkar som att man fyller FC Midtjyllands hemmaarena på tisdag. Det hade kunnat vara ett sätt för förbundet att få upp intresset och få igång en landslagshets, i hela landet.
För någon hets finns det ju inte. Priser och arenaval är inte de enda orsakerna. Under samlingen i Stockholm pratade några av spelarna pratade med Fotbollskanalen och ställde sig frågande till att publiken sviker. Men vad bidrar spelarna själva med?
Två spelare avstod under den senaste samlingen att helt prata med media. Den här gången satt de på ett podium och scenerna som utspelade sig där är bland de märkligaste jag sett i de här sammanhangen. Som bortskämda barn svarade de enbart på frågor som skulle kunna klassas som ”positiva” och till deras fördel. Det verkar inte förstå vad de förlorar på det. Om inte spelarna bjuder till, varför ska då publiken bjuda till?
Och just det. Någon på Uefa måste väl ångra Nations League-idén?
För egen del hade det lockat betydligt mer med ett utdraget klassiskt EM-kval än den här utdragna landslagshösten, som dessutom gör att spelarna spelar fler matcher och vi får fler uppehåll i ligafotbollen. Fimpa Nations League med detsamma.
/Joakim Forsell
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Maria Degerlund » Fantastiskt att äntligen få titta på fotboll igen! : ”Min man hade för vana att alltid sms:a och fixa datum med sina gamla vänner inkl..”
-
Vera » SEXTON DRÖMMAR OM EN FINALKVÄLL I MADRID: ”Mitt 20-åriga äktenskap välsignat med fyra barn var på väg att gå sönder efterso..”
-
Tessa » Lycka är när tiden inte existerar: ”om du har problem i ditt äktenskapshem och vill ha en snabb lösning råder jag di..”
-
Ruben » Fantastiskt att äntligen få titta på fotboll igen! : ”Ruben Eva Jag och mitt ex gjorde slut för 5 månader sedan och jag var redan gr..”
-
Eline » Känns fint med seriespel igen: ”Mitt 20-åriga äktenskap välsignat med fyra barn var på väg att bryta upp efterso..”
Bloggarkiv
- ► 2020 (130)
- ► 2019 (213)
- ► 2018 (196)
- ► 2017 (239)
- ► 2016 (261)
- ► 2015 (260)
- ► 2014 (101)
Länkar
Etikettmoln
björn bettner curt einarsson rune larsson poddrepris daniel souza nicklas jönsson christian stolpe nils montan-lund viking peterson söndagskrönikören rickard johansson journalisten helgkrönikören robin gustavsson johan videll gästkrönikör tomas hermansson mästaren gästkrönikören marcus lindén tisdagskrönikören onsdagskrönikören fredrik finnebråth jimmy åkesson torsdagskrönikören måndagskrönikören fredagskrönikören joakim forsell tränaren supportern spelaren ronald åman helgkrönikör makoto asahara lördagskrönikören nörden henrik strömblad daniel collin samuel abrahamsson lisa ek gunnar persson rasmus boman thorbjörn friberg bosse petersson ingela armbro sladjan osmanagic