läser spelarna regelboken?

av Ordförande  domarkommittén Stockholms FF - Arne Fredholm

Jag har i andra forum skrivit om att respekten och förståelsen för fotbollsdomare är ofta väldigt låg. Det gäller väl även i andra sporter som ishockey, basket, volleyboll mm. Men jag fokuserar på fotbollen eftersom det är i den världen jag verkar. En domare, i alla fall i de lägre serierna och i ungdomsserierna, är ensam och det en utsatt position.

 
Etiketter: spelaren

Väldigt många klagar och skriker. Att en spelare eller ledare reagerar kan väl i enstaka fall vara okay. Domaren och spelarna i en eventuell situation har ju inte riktigt samma synvinkel till det som händer. Dessutom tycker många spelare att så fort det gör ont är det lika med en ojusthet.
I Stockholm är vi ganska sällan bespottade i media. I alla fall när det gäller de lägre serierna. Här är det i radio, TV, tidningar och webb möjligtvis en och annan rapport från Superettan. Men annars är det full fokus på Allsvenskans bägge serier. Det är betydligt annorlunda ute i landet. I @nt, Norrköpings Tidningar, fanns denna artikel i våras.

www.nt.se/sport/mittbackens-nick-avgjorde-derbyt-11124451.aspx

I slutet av artikeln finns ett citat från en spelare från bortalaget (Azech SF). Jag har visserligen inte sett matchen, men med ledning av det spelaren säger är det en situation där domaren blåser av spelet för olämpligt uppträdande (protest mot ett uteblivet domslut) med tillhörande gult kort och indirekt frispark. Ett helt korrekt domslut. Men domaren blir kallad dryg och arrogant. Spelaren borde innan han uttalar sig fundera över sitt eget uppträdande.

Det här hände i div 3 Nordöstra Götaland i en match i Norrköping. Spelare och ledare är allt för ofta otroligt okunniga i reglerna. Innan de hänger ut en domare borde de läsa regelboken. Den är på 134 sidor och innehåller 17 regler. Man kan tycka att spelare och ledare i div 3 borde veta bättre. Men se på matcher i Allsvenskan och för all del i de stora ligorna. Väldigt ofta är det protester från spelare. Väldigt ofta, om inte så gott som alltid, kan spelarna inte reglerna.

Det som händer är att detta ofog sprider sig ner i serier och åldrar. De flesta som spelar och tränar fotboll ser mer eller mindre ofta på TV. De ser hur de stora spelarna uppför sig. Inte så konstigt att de själva gör likadant. Men i grunden bottnar det i dålig regelkunskap. Sedan kan det givetvis vara så att en spelare eller ledare inte har samma uppfattning som en domare i dennes bedömning vid en situation. Men det är en helt annan sak.Tänk om en domare skulle fråga en spelare varför han eller hon missade just den passningen? Eller inte gjorde mål på just det skottet. Vilket liv det skulle bli! Då kan man prata om att domaren skulle bli kallad både dryg, arrogant och respektlös. Nä, lite mer tanke hos spelare och ledare som uttalar sig innan de uttalar sig skulle vara en bra start. Sedan kan de från Svenska Fotbollförbundets hemsida ladda ner regelboken och ha som nattlitteratur.

/Arne Fredholm

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln