Will Grigg's on Fire

Av onsdagskrönikören - Karl Sundström

I torsdags gjorde han sitt första mål för Nordirland. I fredags blev han uttagen i EM-truppen. I lördags firade euforiska Hull-spelare Premier League-avancemanget med att sjunga hans namn. Alla pratar Will Grigg – och som det glöder om honom.
 

Etiketter: onsdagskrönikören

Det var i Walsall som den Englands-födde anfallaren först började mullra. En misslyckad flytt till Brentford följdes av en desto mer lyckosam lånesväng i MK Dons. I Louis van Gaals United-mässiga lågvattenmärke, 4-0-förlusten i Ligacupen, var han matchens lirare och öste därefter in mål för klubben. Inför den just avslutade säsongen flyttade han till Wigan för att skjuta klubben tillbaka till The Championship. Något han gjorde med bravur.
 
Till tonerna av Galas dansklassiker "Freed from Desire" dansade Wigan-spelarna och skanderade de numera kultklassiska raderna: ”He will score goals, that's what we signed him for. Will Grigg's on fire, your defence is terrified”. Wigan visade att det går att dämpa ett Premier League-fall. Och supportrarna firade med att ta med sig sången ut på gatorna och pubarna.
 
Det började med att en ensam Wigan-supporter nynnade fram ramsan. Fansen hakade på och klubben belönade supportern med ett säsongskort till nästa säsong. Nu sprids ramsan som en löpeld och har, i sann samtidsanda, parodierats över internet där hundratals supportrar givit sin version. Ramsan har hörts på DW Stadium, Wembley och Windsor Park - och snart även i Frankrike? 
 
Det är en i mångt och mycket rätt osannolik anfallsbesättning som Nordirland kommer till EM med. Fyra man ska fylla tomrummet efter David Healy. Vi har Josh Magennis, målvakten som blev anfallare. Vi har Kyle Lafferty som är Kyle Lafferty, med allt vad det innebär. Sedan har vi Conor Washington som gjort en Football League-resa av rang och numera tillhör QPR i The Championship. Och så har vi då Will Grigg.
 
Under tiden i Brentford fick han höra att han inte var tillräckligt bra för att spela på den här nivån. Nu har han tystat sina främsta tvivlare. Men i sommar måste han, likt resten av truppen, steppa upp flera nivåer för att Nordirlands turnering ska vara längre en tre matcher.
 
Nordirländarna har länge sjungit om att dem inte är Brasilien. I sommar reser en nordirländsk karneval av supportrar till Frankrike för ett efterlängtat mästerskap. Om det kommer höras? Jodå. Genrepet mot Vitryssland lovade gott. Will Grigg satte 3-0 och fick Windsor Park att koka.
 
”Will Grigg's on fire, your defence is terrified”
Europa är härmed förvarnat.

/Karl Sundstr

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln