Emery tar Gunners till Baku?


Av - Robin Gustavsson -
En 27-årig journaliststudent från Borås som ser alldeles för mycket fotboll, både inhemsk och internationell. Spelar själv i division 4, och har Arsenal som favoritlag. 
Uppskattar spelförståelsen mer än någon annan egenskap på planen. 

Vilken start vi fick se under torsdagens första kvartsfinalomgång mellan Arsenal och Napoli. Med kvartetten Ramsey, Özil, Aubameyang och Lacazette satte hemmalaget från London högsta fart framåt och det skulle inte ta lång tid innan den italienska nollan var spräckt.
 

Etiketter: robin gustavsson

Den framtida Italien-bon Aaron Ramsey var hur lugn som helst när han fick fritt läge mitt i straffområdet. Där fick Napoli och de andra italienska lagen en liten försmak av vad walesaren kan hitta på från sin centrala mittfältsposition, när han byter London mot Turin och Juventus framåt sommaren.

Hemmalagets anfallsspel fortsatte och man skapade flera lägen innan den lille uruguayanen Lucas Torreira blev näste man att hitta nätmaskorna. Ingen drömträff direkt, men vad gör det när bollen touchar en försvarares ben och ställer Napoli-keepern.

Hela första halvlek var en styrkedemonstration från Arsenal, där man fick Napoli att se nervösa och titt som tätt en aning junioraktiga ut. Italienarna ska nog vara glada att det inte rann iväg mer under de första 45 minuterna.

Att det inte blev en lika färgsprakande andra hälft av matchen kändes ganska givet. Mycket riktigt så drog sig Arsenal ganska tidigt tillbaka i planen, och plockade tidigt ut Lacazette och första halvlekens bästa spelare Özil för att få in ett par spelare som jobbar lite hårdare defensivt från sina ytterpositioner.

Nu ska man ner till San Paolo i Neapel med sitt 2–0-övertag. Och visst bör det räcka. Inte så att Napoli är ofarliga, långt ifrån. Men Unai Emery har bra rutin i cupspelet, och en tvåmålsledning bör han inte kunna slarva bort i första taget.

Den spanske tränaren har som sagt rutin och fina meriter i Europa League sedan tidigare. Med Sevilla gick han hela vägen och vann titeln inte mindre än tre gånger på rad under 2014–2016. Det kan vara avgörande för Arsenal i år, att Emery har gjort det förr. Den noggranna taktikern tvekar inte på att anpassa laget efter motstånd, och finjusterar gärna sitt lag efter olika matchbilder.

Spelar Emery sina kort rätt kan det alltså bära ända till Azerbajdzjan och huvudstaden Baku som agerar värd för årets final. Vilken fin första säsong det vore i så fall, i spanjorens första säsong som bas över det röda Londonlaget. Att vara i allra högsta grad inblandade i topp 4-racet i Premier League och eventuellt ta laget tillbaka till Champions League-spel, som supportrarna frustrerat väntat på under de senaste åren, vore såklart en utmärkt debutsäsong.

Napoli vill nog fortfarande ha något att säga om saken när det kommer till avancemang, och därefter ska man ju ta sig förbi något av Villareal och Valencia (troligtvis det senare) på vägen mot Baku. Men så som man spelar i europaspelet så vill det till rejäla prestationer för att stå i vägen för Arsenal i jakten på finalplatsen.

Varför inte en hel-engelsk final mot Chelsea. Jag som ska försöka vara på plats under finalen hade givetvis inte tackat nej till en sådan duell. Helt otroligt är det ju inte att de båda hamnar på platserna 5 och 6 i ligan, och således skulle en final mellan de båda Londonklubbarna inte bara betyda en titel utan också en biljett in i fotbollens finrum igen. Vilken match det skulle kunna bli! Men nu går jag händelserna en aning i förväg, Neapel nästa för Gunners!

/Robin Gustavsson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln