Korruptionens smutsigaste korridorer

Av tisdagskrönikören - Tobias Dahlberg

Havelange, Blatter och nu Infantino. Har vi hittat rätt man eller är det återigen en korrupt högerhand som intar fotbollsvärldens mäktigaste position?
Joao Havelange efterlämnade en minst sagt nedsmutsad stol. På många mindre smakfulla sätt skakade han om fotbollsvärlden och utlovade guld och gröna skogar.
 

Etiketter: tisdagskrönikören

Ska fifflet i Fifa äntligen få ett slut gäller det att ta en ordentlig blick i backspegeln, se vad som gick fel, göra om, göra rätt. Ända sedan den brasilianska affärsmannen Joao Havelange tillsattes som president, 1974, har korruptionen runnit som smuts längs Fifas korridorer. Havelange gjorde sig själv till hjälte, när han inför presidentvalet i Fifa utlovade guld och gröna skogar i Afrika. I gengäld ville han ha röster från medlemsländerna, så han kunde utföra det han lovat. Han vann en kontinent. Tror ni det blev några gröna skogar eller guldklimpar till Afrika? Knappast! Hur gjorde han då för att behålla medlemsländerna?
Givetvis gick en del av pengarna från Fifa till ländernas organisationer, men utan granskning. Rakt ner i ledarnas fickor försvann pengarna.
 
Så småningom blev Havelange bästa kompis med Horst Dassler, grundaren av Adidas. I takt med att TVn bredde ut sig i världens alla vardagsrum förstod Dassler att tv-rättigheter skulle bli något Fifa kunde känna stora pengar på. Han startade då ISL, som var en mellanhand för tv-rättigheter. Han köpte rättigheterna från Fifa och sålde dem vidare.
 
När den amerikanska jätten IMG (liknande företag som ISL) erbjöd 10 gånger mer för att köpa rättigheterna från Fifa tog Havelange beslut på egen hand och tackade nej. Va? Hur kunde organisationen Fifa tacka nej till det? Jo, för att en man kliade sin bästa vän. Och sig själv. på ryggen. De pengar som Fifa drog in via ISL kom från Dassler, via Havelange. Och vem kunde här se om det trillade ner en slant i Havelange ficka innan pengarna placerades i Fifa?
 
Efter hand dök det upp ett nytt namn. En man som höll till i Schweiziska klockbranschen. Han hamnade i Dasslers företag och snart hade han tagit klivet in i organisationen Fifa. Snart blev han president Havelange högra hand. Snart visste hela fotbollsvärlden om honom. Sepp Blatter.
 
Under många år följdes de åt, Havelange och Blatter, tills dess att Blatter gjorde en kupp mot Havelange inför valet 1994. Då svarade Havelange med ett förslag de båda skulle vinna på. Havelange skulle få vinna igen, sitta kvar sina fyra år som mandatperioden gäller. Sedan skulle han avgå på egen hand. Vad händer då?
 
Jo, Havelange alla ”mutpolare” i form av medlemsländernas ledare blir Blatters ”klienter”.  Blatter, körde på samma knep som Havelange och lovade bort pengar till de olika medlemsländer. Pengar som ägdes av Fifa. På så vis kunde den smutsiga sidan av Fifa vinna ett mycket omtalat presidentval där motståndaren på andra sidan hette Lennart Johansson.  
 
Vad som hände sen är ju välkänt. Blatter har kört varumärket Fifa rakt ner i det svarta hålet, smutsat ner och förpestat världens kanske mäktigaste organisation.
 
Jag är helt övertygad att med Lennart Johansson vid rodret hade Fifa varit något helt annat än vad det är idag. Lennart hade inte varit feg för att städa upp bland korruptionen i organisationen. Lennart hade gjort organisationen till en plats där alla var lika värda, oavsett om du har mycket pengar, är bra på finanser, bra på fotboll eller bara en del av evenemangen.
 
Frågan är nu, är Gianni Infantino rätt man för jobbet? Kommer Platinis högra hand göra Fifa till en mer öppen organisation, där vi från utsidan får insyn i vad som händer?  Kan Infantino se sin vän Platini i ögonen och meddela att han inte är välkommen i Fifas salonger?
 
Det återstår att se vilken sanning Infantino kommer leva efter. Nu kommer han åtminstone sitta till 2020, då det är två år kvar till historiens mest omtalade och tydligaste korruptions-VM ska hållas.

/Tobias Dahlberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln