Ett avancemang med bitter eftersmak

av fredagskrönikören - Adam Nilsson

I tisdags säkrade Sverige avancemang till EM 2016 efter att ha fått med sig oavgjort från bortamötet med Danmark. De efterföljande scenerna var fantastiska med överlyckliga svenska spelare som fick utlopp för sina befriade känslor. Men den mediala passningarna från delar av landslaget gav en bitter eftersmak.

 

Etiketter: fredagskrönikören

Bortamatchen mot Danmark betydde inte bara en EM-plats och en mästarskapssommar att se fram emot för de svenska supportrarna. Avancemanget betydde också en rejäl inkassering av pengar till det svenska fotbollsförbundet, ett förbund som verkligen har varit i behov av nya intäkter för att täcka de skenande utgifterna. Med andra ord var det inte bara spelare, ledare och supportrar som jublade högt – utan även flera människor på förbundet som nu fick en liten ljusning i en annars rätt mörk tillvaro.

Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att sätta rättvisa ord på vad EM-avancemanget betyder. Utöver pengar betyder avancemanget att fotbollslandslaget kommer att få ytterligare medialt utrymme (som om det inte fanns tillräckligt) och främst av allt kommer det att väcka en stor grupp unga fotbollsspelare ute i landet som en dag önskar att representera Sverige i ett stort mästerskap. Det finns ingen uträkning på vad det betyder för kommande generationer att ett landslag deltar i ett stort mästerskap – klart är dock att framgångar ökar chansen för att vi på sikt får fram nya talanger. Mästerskapen lockar tittare och nya själar till sporten mer än något annat.

Men för att vända på uttrycket, inget gott som för något ont med sig. Efter matchen stod Mikael Lustig i Kanal 5 och pratade om upprättelse efter all den skit som landslaget fått i media. Förbundskaptenen Erik Hamrén var ”fantastiskt glad” att Sverige gått vidare, speciellt eftersom de kallats Sveriges sämsta lag. Och det är visserligen sant att Sverige har fått motta många slevar med kritik i detta kval. Såväl spelare som ledare har stått i skottgluggarna för kritiker som velat se mer, önskat sig något nyare och fräschare. Men att ge sig in i en medial sluggerfest med journalister är ingen smart idé av landslaget.

Först och främst är avancemanget inget som slätar över Sveriges genomgående dåliga kval. Sverige kvalificerar sig till ett mästerskap dit nästan 50% av alla som deltog i gruppspelet går – och det genom kval. Det imponerar inte, inte ett dugg faktiskt. Sverige har i ytterst få matcher imponerat och även om det mot Danmark periodvis såg bättre ut på länge åker det svenska landslaget till Frankrike som underdogs. Allting utöver gruppspelsmatcher är bonus. Sverige är inte bättre än så – det är den enkla sanningen och den som tror något annat kallar jag naiv.

Därför blir det svårt att ta representanter från landslaget seriöst när de försöker skicka passningar tillbaka. Kritiken har varit befogad. Avancemanget till trots. Av 19 gjorda mål i kvalet har Zlatan stått för elva. Han är anledningen till varför Sverige tagit sig vidare och det är alla medvetna om. Utöver Zlatan kan ingen person ta åt sig äran. Dessutom är det dumt och onödigt att svenska landslagsspelare och ledare att ge sig in en pajkastning. De borde vara mediatränade nog att veta bättre. Det enda som kan få kritikerna att ändra uppfattning är att genom att prestera bättre, annars har de inte en chans för journalisterna har alla fördelar på sin sida.

Sverige gick vidare till EM och det gör att mästerskapet i Frankrike kommer att bli extra intressant. Scenerna på Parken efter slutsignalen var fantastiska och jag verkligen njöt av vad som syntes genom tv-rutan. Men de uttalande som kom efter från landslagshåll hade jag kunnat klara mig utan, de lämnade endast en bitter eftersmak. Svar på tal borde komma på plan och inte genom medial pajkastning. Därför hoppas jag att Sverige bevisar alla fel genom att överraska i sommarens EM, men just nu har jag svårt att tro att Hamréns mannar ska kunna överraska.

/Adam Nilsson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln