Dubbla epitet

Av - Jimmy Åkesson -
Norrköpingsson som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar damfotboll, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.När jag i april 2015 pluggade på universitetet var jag skribent i LiUs universitets-tidning. I texten, som jag valde ett döpa till Talangköping, gjorde jag en genomgång av IFK Norrköpings arbete med egenproducerade spelare. På hösten vann de SM-guld och fyra år senare har en av de där talangerna precis gjort 100 allsvenska matcher.
 

Etiketter: jimmy åkesson

Lite visste jag, eller någon annan, att Arnór Ingvi Traustason skulle rulla in guldmålet på Stadion i Malmö ett halvår senare som gav IFK Norrköping sitt 13:e SM-guld – att ”grabbarna på plan, hälften är från stan” skulle eka över Södra promenaden sedan dess.

Det var en annan tid med en annan manager och andra talanger.

En grundstomme med David Mitov Nilsson, Christoher Telo, Totte Nyman, Linus Wahlqvist och Alexander Fransson. Där Filip Dagerstål stod på tillväxt och Henrik Castegren hade lärlingskontrakt. Där hade Gentrit Citaku vunnit VM-brons med P17 2013 och Adnan Kojic och Erik Lindell fanns med i senior-sammanhang.

Mycket händer på fyra år. IFK gick från en guld-outsider till att spela såväl Champions League- som Europa League-kval och etablera sig som ett topplag i Allsvenskan. Grabbarna från stan splittrades och hamnade i Schweiz, Tyskland och Norge och sången från Curva Nordahl blev mer och mer urvattnad i hopp om att åter ha belägg för ordern som yttrades från kortsidan.

Under guldsäsongen 2015 gjorde Filip Dagerstål sex matcher, debuten kom året innan. Han är några år yngre än de andra grabbarna men är nu uppe där på samma nivå. Mot AFC Eskilstuna gjorde 22-åringen sin 100:e allsvenska match för IFK Norrköping i en fusion av ungdomlighet och en rutin som tar tid att erfarenhetsmässigt samla på sig. Han gjorde det tillsammans med ett gäng Norrköpings-killar som hittat tillbaka till Ektorpsgatan och Parken.

Mot samma Eskilstu… Skytteholms-lag avslutade IFK matchen med tre spelare där medelåldern var 17,5 – två av dem födda på 2000-talet. När Manasse Kusu och Ísak Bergmann Jóhannesson hoppade in gjorde de sin andra respektive första allsvenska match. Den tredje, Pontus Almqvist, är förvisso född på andra sidan milleniestrecket men är ytterligare en spelare som inte bara får chansen – utan tar den – när 2019 års upplaga av den högsta serien går mot sitt slut.

Det är väldigt lätt att koppla ihop en dålig ekonomi och uteblivna värvningar med att kasta in en ung spelare när skadeläget blir svårtyglat. Det är en konst och en balans att göra både och. IFK Norrköping har lyckats och det har tagit ett decennium genom Superettan, nedskärningar, obskyra nyförvärv och utskällningar. 

Men det finns ett tålamod som är viktigt. Det får lov att ta tid innan en spelare hittar rätt, växlar upp och sticker iväg. Som Arnór Sigurdsson. Som David Moberg Karlsson. Som Jordan Larsson. Oavsett om det är spelare med stukade självförtroenden och tunga utlandskarriärer bakom sig eller killar från Hageby, Ektorp och Kättsätter som tar sina första steg i seniorfotbollen. Oavsett om det är via IFKs ungdomsled eller division 2 och division 1-erfareneheten med Kim Hellberg och IF Sylvia. En miljö som får spelare att vilja komma tillbaka.

Likväl som att chanserna måste tas när de kommer. Det är ingen slump att unga spelare får sina allsvenska minuter. Det är ingen slump att IFK Norrköping gått från bottenstrid till topp fem med en organisation som på alla plan växer. Trygghet och tålamod är två ord som det inte direkt osar om i karusellen fotboll som snurrar vidare ute på kontinenten. Men i katakomberna på Östgötaporten där Jens Gustafssons ”jajaja” studsar mellan väggarna knatar grabbarna från stan ut till ytterligare en träning med gänget.

I texten från 2015 ville jag byta ut epitetet Guldköping mot Talangköping. Med det berömda facit i handen – det ena måste inte utesluta det andra.

/Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln