Ett modigt val - ett fantastiskt val

Av torsdagskrönikör - Nils Montan-Lund

På måndagen presenterade SvFF den förre BK Häcken-tränaren, Peter Gerhardsson som ny förbundskapten. Jag önskade honom på posten i en krönika redan i mars. Ändå är jag förvånad och inte minst: väldigt glatt överraskad. 

Gerhardsson är mannen som kan driva utvecklingen framåt. Han står för, i mina ögon, den fina fotbollen. Han står för en offensiv, bollinnehavsorienterad fotboll och ett lite annorlunda försvarsspel. Han står för det som Sverige önskat, men inte riktigt förmått vara.
 
Det är en taktiker, en ledare, en nyfiken tränare som hela tiden vill utveckla, utvecklas och med en kunskap som ytterst få andra svenska topptränare besitter i dag. Jag är oerhört glad att förbundet vågade, att de inte trampade i samma gamla hjulspår och dessutom tog in en person som varit öppet kritisk mot den verksamhet landslagen bedriver, inte minst i ungdomsåren. Det är ett väldigt ovanligt drag, men det bör hyllas många gånger om.
 
Ännu gladare blir jag när han pratar om sitt nya jobb och får den eviga frågan (den börjar bli rätt tröttsam), om vilka skillnader han nu förväntar sig när han går från herrlag till damlag.
- Jag gick ju från damlag till herrlag och herrlag till damlag. Jag tycker inte att det är så stor skillnad. De taktiska bitarna är ju ingen skillnad alls, det är bara lite fysiska bitar. Men man kan spela en aggressiv pressfotboll ändå, säger han till SportExpressen.se och fortsätter:
- Det som gäller framför allt så är det inställningsbitarna, det taktiska och passionen och där är det absolut ingen skillnad.
 
Dels monterar han ned frågan i sig, men dessutom har han också redan där avslöjat att den fotboll han står för kommer han att ta med sig även in i landslaget. Här ska inga gamla rostiga bussar parkeras. Nu kommer förändringen ske – på riktigt!

Jag undrar om han förstår hur viktiga hans ord är. Hur viktig förändringen bli. Hur landslaget som förebilder kommer att inspirera barn- och ungdomstränare att jobba på samma vis. Hur det kommer att utveckla svensk fotboll och hela verksamheters arbetssätt i spelarutbildning.
Det ska bli så oerhört spännande att följa Gerhardssons arbete. Och jag kan inte hylla SvFF:s val nog mycket. Nu hoppas jag att man fortsätter att våga, fortsätter att vara modiga även om resultaten ibland skulle svika. Förändra kan man göra över en natt, men hållbarhet tar tid. Jag hoppas att Peter Gerhardsson får den tiden och ger sig själv den tiden.
 
Jag hoppas också att han används som ansikte utåt. Att han får möjlighet att utbilda den svenska fotbollsrörelsen. Att han får dela med sig av sina tankar, erfarenheter och metoder. Att man verkligen drar nytta av den enorma kunskap han sitter inne på. Den typen av kunskap som i dag fortfarande är en bristvara i svensk fotboll. Den som rör speluppfattning (spelförståelse). Där har vi nog ingen svensk elittränare som är bättre än Gerhardsson.
 
Nu ska Pia Sundhage ta sin era i mål och hennes resultat går inte att ifrågasätta och hon har sannerligen på många sätt varit det affischnamn vi behövde. Men hennes hantering av klubblag och den uteblivna utlovade utvecklingen av spelsättet kan ifrågasättas.
 
Sedan vill jag önska både Peter Gerhardsson, hans nya landslag och SvFF ett stort lycka till! Det här kommer att bli något alldeles speciellt.

/Nils Montan-Lund

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln