Nyttig konkurrens

Av måndagskrönikör - Jimmy Åkesson

Det kändes inte riktigt som att den gick i ide efter säsongen 2016. Nog för att Linköpings FC fick lyfta Prinsessan Viktorias pokal på östgötaslätten i början av november – men när Rosengård fortsatte sitt Champions League-spel under vinternmånaderna så fortlöpte fotbollsåret. Nu stiger skåningarna tillbaka in i seriespelet och ställer upp Damallsvenskan på vid gavel.
 

Det är åter igen ett mästerskaps-år. Vi börjar redan nu värma upp inför en sommarfest i Nederländerna. För det har ju blivit så under de senaste säsongerna – att blickarna rör sig ner mot kontinenten. Det har också blivit en tydlig diskussion med två klara läger.
 
De damallsvenska lagen har varit skonade från att bli sönderköpta av den enkla anledningen att Damallsvenskan länge hållit den högsta klassen i fotbollseuropa. När Linköping satte igång säsongen 2017 gjorde de det utan sina tre främsta anfallare och därmed tre stjärnor mindre från den svenska högstaligan. Alla tre flyttade söder ut till utländska lag och snart eskalerade en debatt om hur vida det är bra eller dåligt att de bästa spelarna inte längre stannar i Damallsvenskan.
 
Att Sverige haft en hög status är varken någonting att hymla om eller att skämmas över. Det är heller ingen hemlighet att England, Tyskland, Frankrike och Spanien tagit sjumilakliv framåt i utvecklingen att ta damfotbollen framåt. Herrklubbarna har insett att det finns någonting att hämta i att ha en damsektion i föreningarna. Paris Saint-Germain har gjort det precis som Bayern München och Chelsea. Mer pengar ger bättre resurser som i sin tur genererar bättre träning och bättre spelare. Ett större intresse innebär också mer pengar tillbaka i klubben och därmed högre löner. Och ett viktigt steg i att damer som spelar fotboll ska få chansen att leva på någonting de älskar mest. Att europeiska storklubbar spänner musklerna innebär i mina ögon någonting positivt så länge de gör det på riktigt och inte bara för sakens skull.
 
Damallsvenskan har inte blivit sämre – däremot har de andra ligorna kommit i fatt. Istället för att muttra över att det var bättre för tvingas svensk fotboll att utveckla sig själva för att fortsätta kunna utmana om guldmedaljer i såväl klubb- som landslag. Antingen kan vi drömma tillbaka till Umeås framgångar i början av 2000-talet. Eller så kan vi fortsätta jobba och sträva efter framgångar. Damfotbollen i Sverige har överlag varit väldigt duktiga på att släppa fram sina egna talanger. Det har varit en period där utländska spelare gått före men sakta men säkert så börjar pendeln slå tillbaka. I de tolv damallsvenska lagen så har totalt fjorton spelare flyttats upp från de egna leden inför 2017. Flest har Eskilstuna United med fyra stycken. Och talang finns i alla de där klubbarna.
 
När lagen ute i Europa satsar så kommer de bästa spelarna att vilja spela i de bästa lagen. Sverige kommer att så klart att överleva det också. En spelare som ges bättre träningsmöjligheter i ett klubblag blir också en bättre spelare i ett landslag. Det går att se det på två olika sätt men det gäller att leta efter de positiva bitarna snarare än att hålla fast vid någonting som varit.
 
Alla länder vill vara bäst – men det kommer bli en sylvass konkurrens att vara det. Sverige och Damallsvenskan har inte haft just den där konkurrensen på samma sätt tidigare. Men den behövs och den kommer att vara nyttig även om det innebär att inte längre vara längst fram i ledet. Unga tjejer vill bli som sina idoler och om idolerna heter Stina Blackstenius så kommer de också att drömma om att spela för Montpellier på den franska sydkusten.
 
Den damallsvenska premiären? Vi fick se en början på en omgång som vittnar om att det kan bli en sevärd säsong. Visst vann favoriterna Rosengård och Linköping – men både Djurgården och Vittsjö plockade trepoängare. Vi fick också se Anja Mittag tillbaka i Rosengård-tröjan och näta på Malmö IP. En världsspelare som återvänt.
 
Debatterna och diskussionerna kommer inte att ta slut. Men Damallsvenskan är igång och det kommer spelas fin fotboll från Piteå till Malmö. Oavsett vilka spelare om väljer andra äventyr. När en försvinner tar någon annan chansen.
 
/ Jimmy Åkesson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln