Att utnyttja sitt fotbollsintresse

Av - Joakim Forsell -

De senaste veckorna och månaderna har jag funderat på om mitt samlande gått till överdrift. Efter en snabb websökning på Horder lugnar jag mig och inser att jag trots allt samlar på någonting av, åtminstone affektivt, värde och som jag dessutom dagligen använder. Under sommaren har det, vid sidan av mitt sneakersamlande, dykt upp nya intressanta saker att samla på. Alltså inte dykt upp som från ingenstans, utan mina ögon har öppnats för möjligheten att utnyttja mitt stora fotbollsintresse till samlande.
 

Etiketter: joakim forsell

Ända sedan VM 1994 och de första utlandssemestrarna i mitten av 90-talet har fotbollströjor varit ett intresse. Det finns mycket symbolik i en tröja och trots att jag är oerhört medveten om den slit-och-släng-kultur, eller främst köp-nytt-varje-år-kultur, som omgärdar just supporterprylar sitter jag med glädje och läser rankingartiklar om Premier League-klubbarnas tröjor, lägger den finaste i en virtuell varukorg och går till betalning. Där ångrar jag mig alltid. Det finns så mycket bättre tröjor att fokusera på än de allra senaste. Om ni inte gjort det så kika in på classicfootballshirts.co.uk. En hemsida med fokus enbart på matchkläder. Utbudet är totalt och täcker in världens alla hörn. Har du tur kan du hitta din barndoms favorittröja på fyndpris eller bara njuta av att titta på alla vackra, gamla tröjor.
 
I samband med att Leonard Jägerskiöld Nilsson släppte sin bok Fotbollens heraldik (-läs hans krönikor från 2015 under etikett "supportern"- red.anm.), ökade mitt intresse markant för både klubbmärken, matchtröjor och historia. Det finns en enorm värld att grotta in sig i och den är, för den fotbollsgalne, helt fantastisk. Jag har tipsat om den fantastiska boken förr och kommer säkerligen göra det igen. Leonard har nyligen startat upp en grupp för oss som samlar på just fotbollströjor. Man förvånas över den mängd fotbollströjor som folk äger och framförallt vilka typer dyrgripar som faktiskt dyker upp.
 
Precis som med allt samlande finns det alltid motsättningar och anledningar till att man inte borde, eller inte behöver. Jag behöver å ena sidan inte Västtysklands matchtröja från 1986, men å andra sidan kommer jag antagligen istället köpa en nyproducerad t-shirt och då är det väl bättre att lägga pengar på någonting man verkligen vill ha och som dessutom är second hand.
 
Runt 2010 började jag samla på adidasskor men det tog ett par år innan jag verkligen visste vad det var jag sökte efter. Det handlar inte om att ha de dyraste, mest eftertraktade skorna utan enbart om att hitta din egen heliga graal. Eftersom alla skor inte nyproduceras kan man ha tur att någon gång falla över någonting på Tradera eller eBay. Precis som en frimärkssamlare letar egna dyrgripar är jag ute på samma typ av jakt. Under våren lyckades jag bland annat få tag i ett par fotbollsskor som användes som officiella i den amerikanska fotbollsligan NASL i mitten på 70-talet. Oanvända och dessutom i min storlek.
 
Fotbollströjorna är svårare. Det finns ju en gräns för vad man som supporter till ett lag kan göra. Som Liverpool-anhängare är det svårt att motivera att lägga pengar på en Manchester United-tröja, hur fin den än råkar vara. Men ”oberoende” fotbollsklubbar finns det gott om och vackert designade klubbdressar går att hitta i nästan alla ligor. Och precis som med all annan form av samlande skiljer det sig avsevärt mellan de som samlar. Vissa vill enbart ha matchanvända tröjor, vissa samlar bara på sitt favoritlags och andra köper en tröja på alla arenor de besöker.
 
Inte helt oväntat bjuder italienarna på ändlöst med fantastiska tröjor. Fiorentinas Fila-sponsrade vita bortatröja med lila detaljer och Nintendos Super Mario på magen från 1997/98 är en av mina absoluta favoriter. Inters och Milans randiga tröjor från slutet av 80-talet är andra.
 
När det inte är Liverpools historiska tröjor så är det personligen just randiga tröjor som jag gillar allra bäst. Det syns en aning i min, än så länge, lilla samling. Där har både Inter, Juventus och Celtic fått plats med sina klassiska ställ. Zlatan hade nog också varit stolt över min samling då den av någon anledning inhyser, förutom Juventus och Inter, Ajax, Barcelona, Paris Saint Germain och Malmö FF. Det flesta dock från min barndom, långt innan Ibrahimovic kom till respektive klubb.
 
Av de tröjor jag samlat på mig är det dock en som jag gillar allra bäst. 1997 skulle Sverige möta Skottland på Gamla Ullevi i Göteborg. Tillsammans med min pappa och ett stort gäng skottar, som pappa jobbade med, åkte vi buss de sex milen från Borås. De hade tryckts upp t-shirts med texten Sverige – Skottland, Gamla Ullevi och matchdatumet. Vit t-shirt, blå text. Ganska tråkigt men som nioåring brydde jag mig inte om det utan var helt överväldigad av skottarnas sång, kiltar och matchtröjor. Efter matchen, som Sverige vann med 2-1, kom en skotte fram till mig och frågade om jag ville byta min t-shirt mot hans rosa-lila bortaställ. Jag svarade givetvis ja och sedan dess är det mitt absoluta favoritställ. Att det först är i vuxna dagar som tröjan passar är förstås också ett plus
 
Ha en fantastisk vecka,
/Joakim Forsell

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln