Korten som minskar hetsen

av torsdagskrönikören - Nils Montan-Lund

Debatten om turneringsförbudet har kommit att bli en långkörare. Jag kan inte påstå att jag är förvånad, tvärtom. Det här kommer att vara en lång och utdragen process som kommer att malas länge och i många kvarnar – flera gånger om.
 

En av de stora anledningarna till det här förbudet är att man misslyckats med det vi kallar för aktivt värdegrundsarbete och fair play. Det har inte nått ut på rätt sätt. Huruvida det är beroende på bristande utbildare, utbildningsmaterial eller en kombination av de båda låter jag vara osagt. I stället nöjer vi oss med konstaterandet att det finns en del kvar att jobba med.
 
Så hur ska vi göra i stället? Jo, här kommer nu ett konkret förslag på hur förbund, turneringsarrangörer och föreningar aktivt kan jobba med fair play, där man involverar spelarna, ledarna och publiken (föräldrarna).  Förslaget lyder: fair play-kort.
 
- Före avspark ska tränarna samla spelarna och sätta standarden för hur man ska bete sig och vad de förväntar sig av spelarnas uppförande.
 
- Tränarna ger sedan spelarna varsitt fair play-kort.
 
- Spelarna går till sina målsmän i publiken, lämnar över korten och ber dem att läsa dem. Om spelaren inte har någon som är där för att titta på dem, så återlämnar han eller hon kortet till lagets tränare.
 
- Efter matchen samlar tränarna spelarna och lyfter fram beteenden, både positiva och negativa.
 
- Spelarna går sedan och hämtar korten från sina föräldrar, lämnar tillbaka dem till tränarna, för att de ska kunna användas nästa match igen.
 
Förslaget är hämtat direkt från det skotska fotbollsförbundet, som lanserat detta som ett sätt att utan direkt konfrontation få vuxna att tänka på sitt beteende, genom att ge dem ett kort med tydliga regler och riktlinjer att läsa. Jag tycker att det är helt briljant.
 
Den här vägen når man varje vuxen direkt och det blir också väldigt mycket tydligare vilka som faktiskt bryter mot regler och riktlinjer. Det får fler att tänka till både kring sitt eget, samt omgivningens beteende. Här snackar vi ett direkt riktat och aktivt värdegrundsarbete som sker just i den stund det kanske behövs som allra mest.
 
Så i stället för att yra om det som är verkningslösa symptombehandlingar - visserligen med goda intentioner  - så kan man på det här viset utbilda vuxenvärlden och kommer åt roten till det onda. Det ger också de unga spelarna en möjlighet att varje match reflektera kring det vi kallar fair play.
 
Förslagsvis tar förbundet fram ett kort med tydliga riktlinjer som enkelt kan skrivas ut av klubbarna och tas i bruk omedelbart. Jag är helt övertygad om att det skulle få stora effekter. Det skulle inte eliminera problemet med hetsande vuxna helt och hållet (för att uppnå detta måste vi sluta spela matcher), men det skulle minska det.
 
Så här har ni nu en konkret åtgärd att ta med er, att fundera kring, pröva och sedan utvärdera.  I min värld skulle det här ha gjorts redan igår.

/Nils Montan-Lund

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln