Skrivbordsvinsterna har ingen framtid

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Skrällarna i Svenska Cupen nådde i helgen vägs ände, i alla fall för denna gång. De kvarvarande Superettanklubbarna fick tacka för sig, och tre av de fyra semifinallagen är potentiella topplag i Allsvenskan. Det gör dock avslutningen lite extra intressant.

 

Etiketter: marcus lindén

Öster pressade AIK hårt och var i ledning bara minuter från slutet. Trots uteblivet avancemang - bör Växjöklubben vara nöjda. De har visat upp en extremt flexibel fotboll och flera av dessa prestationer kan de ta med in i säsongen. Deras aggressiva press, samt det väldigt dynamiska kombinationsspelet, borde göra dem till en allsvensk kandidat 2020.

Det har dock pratats om flera saker runt omkring det spelmässiga i samband med Öster - AIK. Först handlade det om att Öster ville spela matchen i Tipshallen, där de fick avslag. Det kan helt klart tyckas märkligt vad skillnaden är mellan gruppspel och kvartsfinal. Jag kan inte svara på varför den dög åt Malmö FF två veckor tidigare, men inte nu. Samtidigt är det inga konstigheter att Öster vill spela där de tror sig ha störst vinstchans. Lika lite konstigt som att en bedrövlig konstgräsmatta inomhus, inte bör gå före lagets hemmaplan som absolut var i dugligt skick.

Efterspelet handlade sedan om bengalröken som svepte in över straffområdet när Sebastian Larsson knorrade in AIK:s 1-0-mål. Jag kände redan från början att det är larvigt att dra slutsatser om hur mycket röken påverkade. Bilder från AIK-sektionen säger att påverkan inte fanns, samtidigt som tv-bilderna säger annat. Det fanns dock gott om folk som var snabba med slutsatserna.

Det enda relevant i denna diskussion är att Östers spelare inte verkade ha några invändningar när frisparken slogs, och domaren tog beslutet att inte avbryta spelet. Det kan tyckas rätt eller fel men jag anser knappast att vi är ett land som avbryter matcher för bengaler för sällan. Vi känns snarare som världsunika hur långa avbrotten ibland varit och det finns givetvis ett ansvar hos spelarna om de upplever sig störas av röken. Här klagade ingen.

Jag vill inte slå fast något, men i och med ovanstående anledningar, verkar överklagan vara en efterhandskonstruktion av Öster. Christian Jädler hävdade besviket att de vunnit matchen om inte detta hänt och klubben krävde segern dagen efter. Det kan tyckas harmlöst. Man kan väl få vara besviken och försöka greppa det där sista halmstrået? I det här fallet tycker jag nej.

Jag tror vi är extremt illa ute i svensk fotboll, om vi är på jakt efter skrivbordssegrar. Det här handlar inte om för eller emot bengaler, det är en annan fråga. Och jag är som sagt inte ute efter att analysera om röken störde till 2% eller 20%. I fotboll sker en mängd saker på planen och läktaren under match - precis som väder, underlag och domslut också påverkar. Beslutet på planen togs att det inte påverkade tillräckligt och där bör också diskussionen vara slut.

Grundinställningen måste alltid vara att vilja spela fotboll och att vi ska vara en enad sport. Ska klimatet på läktaren vara bra, och att vi i fortsättningen också ska ha mycket publik, måste dialogen fungera. Om vi sätter i system att försöka fiska till oss vinster på saker likt dessa, kommer den dialogen förstöras. Överklagan avslogs omgående i detta fall, vilket var bra, men det är inställningen jag är rädd för.

GAIS - Göteborg är en egen historia, och beläggen för GAIS-vinst må vara större än i Östers fall. Där blev det dock en skrivbordsvinst. Öster hoppades på något liknande. Vilka blir näst på tur?

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln