Brasilianska Serie A

AV Nörden - Wille Lund

Inför VM i Brasilien 2014 fylldes media av skandalrubriker, fotbollsfestens förberedelser kostade flera människors liv och missnöjet bland invånarna var stort. Man ansåg att landet var för fattigt för att hålla i fotbolls-­VM, och det kommer alltså från en nation där kärleken till fotboll är större än någon annan plats på jorden.
Efter krossen i semifinalen var Brasilien ute ur turneringen. Tyskland övertygade och stod som segrare även i finalen, och det året efter att Bayern Munchen, efter många års frånvaro ­blivit världens bästa klubblag igen. Munchen-­lagets Mario Götze var han som gjorde det avgörande målet i finalen.


/Nörden

4 år tidigare spelades VM för första gången i ett afrikansk land. I Johannesburgs hetta lyckades till slut Andres Iniesta dunka in segermålet som betydde att Spanien för första gången var världsmästare. Att Spanien kunde ta hem guldet till ett land där världens bästa klubblag, Barcelona, vunnit allt under de senaste 3 åren. Återigen var mästarlaget även bäst på klubbnivå. 2006 var det liknande, Italien vann straffdramat i Tyskland, Milan vann Champions League 06-­07, säsongen därpå.
Men sen bryts denna trend. världsmästerskapet innan, nu 12 år sen -­ det vann Brasilien. Men inte gjorde Santos, Gremio eller Sao Paulo någon vidare succé. Världsstjärnorna från laget breder ut sig i olika klubben runt om i Europa. Brassarna levererar i Spanien, Tyskland och Italien. Inte i Brasilianska Serie A.

Det är synd, för brasiliansk fotboll är kanske världens mest underhållande när den är på topp. Svaret på från varför nästintill alla andra stora landlag genom tiderna har en stor, modern liga men inte Brasilien, är väl ganska simpel: pengar fattas. Eller åtminstone en någorlunda jämn fördelning, antingen är man väldigt fattig eller väldigt rik. Fotboll tillhör inte den rika delen, och inga skyhöga löner kan locka spelarna. 
Om vi vill se den brasilianska ligans superstjärnor ­ som för det mesta består av spelare på väg ut i Europa, supertalanger ­ eller stjärnor som som spelar sina sista år hemma i Sydamerika, då får vi surfa in och streama matchen på någon fullänk på nätet. Brasse-lagen finns knappast med bland de mest populära ligorna i Europa, bland ligorna som TV­-bolagen vill köpa upp rättigheterna till att sända.

Jag surfar in sådär 01:30, Vitoria gästar Estadio Cicero Pompeu de Toledo. Kaká väntar inte bara på matchen­ utan också på att MLS ska dra igång, så länge spelar han i gamla laget, där allt startade ­- Sao Paulo. Douglas är på väg till Barcelona, han spelar sista säsongen hemma i Brasilien.

Och så har vi Alexandre Pato. Man skulle kunna tänka sig att han är i 30­-års åldern, att han har börjat blekna och sökt sig tillbaka hemtrakterna. Vi har ju trots allt sett honom lämna Brasilianska ligan en gång i tiden, och sedan spelat ganska många år i AC Milan. Men han är bara 25 år, kanske inte har nått sin fulla potential. Pato kom till Milan som 17-­åring, gjorde många mål och spelade bra fotboll. Men efter skada på skada fick Pato det svårt att platsa i ­A-laget, och tog ett steg tillbaka. Eller?
-“Det är verkligen inte ett steg tillbaka, jag har ju kommit till världens bästa klubb” sa Pato efter ankomsten till nyblivna mästarna i VM för klubblag (en turnering som inte är något i jämförelse med “riktiga” VM).
Och så ska matchen dra igång. Jag ser inga inga tifon i Dortmund-­klass, det är inte samma drag som på Turk Telecom Arena. Inga fotbollsplaner i närheten av Premier League­-klass, och de största stjärnorna finns ju ute i Europa.
Men jäklar vilken underhållande fotboll.

Etiketter: nörden

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln